Helikopterenhet till Isaf

Försvarsmakten förbereder insats med en helikopterenhet för sjuktransporter i norra Afghanistan.–Vi har på olika sätt börjat arbetet, och nu är vi inne i en slutlig rekryteringsfas, berättar Ulf Boman, chef för första helikopterskvadronen på Kallax i Luleå.

Helikopter 10B kommer att användas i insatsen i Afghanistan. Foto: Försvarsmakten

Insatsen kommer att börja i april 2011 och pågå i två år. Något som innebär att personalen kommer att vara på plats i Afghanistan i omgångar. Enheten kommer att vara att baserad på Camp Marmal, Mazar-e-Sharif.

Det är den så kallade Superpuman, Helikopter 10B, som kommer att användas under insatsen. Den har under en period modifierats för att passa förhållandena i landet. Dessutom har Helikopterflottiljen nyligen fått Helikopter 10D som ska användas för att öva besättningen som är på hemmaplan. Som nämnt har en slutlig rekrytering av personal till insatsen börjat och den pågår fram till 19 mars 2010.

Sök internationell tjänst