Härdat hemvärn

Två gånger har deras tält blåst sönder i den mycket hårda vinden. Inte heller finns ansiktsskydd för samtliga soldater i den oväntat tuffa miljön. Trots detta är de vid gott mod, hemvärnssoldaterna på Elvegårdsmoen.

Plutonen lämnar sin vindpinade förläggning för en mer skyddad plats. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Johan Jansson och de övriga bandvagnsförarna är nöjda med övningen hittills, trots alla prövningar.
Johan Jansson och de övriga bandvagnsförarna är nöjda med övningen hittills, trots alla prövningar. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Värnpliktiga högvaktssoldater från Livgardet framför plutonens bandvagnar.
Värnpliktiga högvaktssoldater från Livgardet framför plutonens bandvagnar. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Hemvärnssoldat Börje Dahlenlund visar plutonens förråd som precis ryms i en bandvagn med släp. Latrinen syns tejpad på släpet.
Hemvärnssoldat Börje Dahlenlund visar plutonens förråd som precis ryms i en bandvagn med släp. Latrinen syns tejpad på släpet. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Johan Jansson och de övriga bandvagnsförarna är nöjda med övningen hittills, trots alla prövningar. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Värnpliktiga högvaktssoldater från Livgardet framför plutonens bandvagnar. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Hemvärnssoldat Börje Dahlenlund visar plutonens förråd som precis ryms i en bandvagn med släp. Latrinen syns tejpad på släpet. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Efter många kalla och blåsiga nätter är gruppen, som i övningen är bandvagnsförare åt Livgardets högvaktssoldater, på Elvegårdsmoen strax utanför Bjerkvik för återhämtning. Flera i plutonen som ingår i ett skyttekompani har frusit rejält om ansiktet. Inte nog många ansiktsskydd finns med. Två gånger har plutonens tält rasat samman i vinden och all packning har under förflyttning fått stuvas in i ett släp i stället för fyra. Transportgruppen från hemvärnet har verkligen inte haft det helt enkelt under Cold Response.

– Det har varit en kul övning hittills, men kall. Vi har haft nästan minus 30 grader och stark vind när det var som värst. Framför allt i ansiktet har fått ta stryk. Jag fick låna ut min mask till vagnsskytten som inte hade någon, säger Johan Jansson från Mora.

Vapenfritt

Plutonen har under övningen rört sig söderut från sin utgångsposition, ofta nära striderna, dock utan att själva hamna i strid. Vid ett tillfälle kom en fientlig spaningsgrupp nära, men ingen sida hann skjuta innan spanarna dragit sig tillbaka.
– Tyvärr har vi bandvagnsförare från hemvärnet inga vapen i övningen. Det tycker vi är synd, vi känner att vår kompetens inte tas tillvara. I stället är vi enbart just förare under övningen, forsätter Johan.

Men Johan känner ändå att hemvärnssoldaterna gör nytta.
– De värnpliktiga från Livgardet som vi är här med ligger lite efter i sin vinterutbildning. Men de blir snabbt bättre på att resa förläggning och att utföra allt annat praktiskt i den här tuffa vintermiljön. Vi är något mer erfarna och gör så gott vi kan för att hjälpa dem.

När återhämtningen är över väntar fördröjningsstrid för plutonen. De ska hjälpa till att hindra de anfallande styrkorna att nå in i Sverige. Fler strider väntar alltså, dock utan vapen för förarna. Men de är nöjda ändå när de sätter iväg mot en ny förläggningsplats, vindskyddad denna gång.