Granander tar befälet

Torsdagen den 4 februari var överste Jan Mörtbergs sista dag som regementschef och chef för Bodens garnison. Nu tar överste Olof Granander över. För Jan Mörtberg är det dags för nya utmaningar då han inom kort börjar sitt nya arbete på Försvarshögskolan i Stockholm.

Jan Mörtberg överlämnar regementets fana till sin efterträdare Olof Granander. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Överste Granander inspekterar regementets fem utbildningsgrupper.
Överste Granander inspekterar regementets fem utbildningsgrupper. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Olof Granander tar över efter Jan Mörtberg.
Olof Granander tar över efter Jan Mörtberg. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Överste Granander inspekterar regementets fem utbildningsgrupper. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Olof Granander tar över efter Jan Mörtberg. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten

Överlämningen genomfördes under torsdag förmiddag vid en ceremoni på kaserngården.
I sitt tal under ceremonin tackade Mörtberg alla anställda för fina insatser under hans tid som chef.
– Jag önskar att jag kunde gå runt och tacka er alla personligen för ert fantastiska arbete, det var ni som gjorde det och ni ska vara stolta över det arbete ni utför. Tack, tack för att jag fått vara en del av detta! Det har varit en fantastisk tid och jag kommer att sakna både den och er väldigt mycket.

Överste Jan Mörtberg går nu vidare till en ny utmaning då han i början av mars blir chef för Institutionen för säkerhet och strategi på Försvarshögskolan.

Från sjutton till nitton

För den nye chefen, den 72:a i ordningen sedan 1624, överste Olof Granander är I 19 ingen ny arbetsplats på något sätt. Granander var under åren 2001-2003 chef för pansarbataljonen. Och han kom faktiskt tillbaka till regementet redan i november 2008 för att sätta upp och vara chef för FS17, den Afghanistanstyrka som I 19 ansvarade för och gjorde insats med under sommaren och hösten 2009.
– Jag har haft förmånen att föra befäl över en stridsgrupp som har de kvalitéer som morgondagens förband förväntas ha. Tillsammans måste vi nu fortsätta skapa det I 19 som vi också i morgon kan vara stolta över. Det är därför jag idag med stor glädje och med mycket ödmjukhet axlar det ansvar det innebär att vara chef för Norrbottens regemente, sade överste Granander i sitt tal.

Guldmedalj

Överste Granander avslutade sedan ceremonin med att tilldela överste Mörtberg regementets förtjänstmedalj i guld.
– Den här tilldelas du för en gärning som på intet sätt är avslutad. Den har så här långt gagnat regementet på bästa sätt, och jag är övertygad om att den också i framtiden kommer att göra det, avslutade regementets och garnisonens nye chef Olof Granander.