Fysisk träning i alla former

Det finns många anledningar och sätt att förvalta sin kropp och hålla sig i form. Extra viktigt är det när man tjänstgör i utlandsstyrkan. Fysisk träning är ett måste för att orka med tjänsten och för att undvika belastningsskador. I Kosovo på Camp Victoria erbjuds det många olika möjlighter att träna i grupp eller enskilt.

Spinning och bodypump är mycket populära träningspass. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten
Sporthallen utnyttjas nästan hela dygnet till många sporter.
Sporthallen utnyttjas nästan hela dygnet till många sporter. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten
Ett sent pass med några varvs löpning runt campen.
Ett sent pass med några varvs löpning runt campen. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten
Styrka för att kunna prestera och förebygga skador.
Styrka för att kunna prestera och förebygga skador. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten
Sporthallen utnyttjas nästan hela dygnet till många sporter. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten
Ett sent pass med några varvs löpning runt campen. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten
Styrka för att kunna prestera och förebygga skador. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten

Det tränas så gott som dygnet runt på campen. De första morgonjoggarna ser man strax efter 05 och de sista löparna brukar börja sin runda strax efter 22. Alla har olika hastighet, stil och belastning. Många lyssnar på musik, talbok eller en kurs i franska och några bär skyddsvästen som väger drygt 10 kg för att få extra belastning. Varvet runt campen på insidan av muren är ca 1 300 meter med asfalt och grusväg som underlag. Många varv blir det under de sex månader man tjänstgör på Camp Victoria.

I gymmet, som är öppet dygnet om, finns allt man kan önska sig i form av fria vikter, löpband, cyklar och en mängd olika maskiner samt en våg som används  flitigt. Oftast är det ett omvänt förhållande i kampen mot kilona som gäller. Man tappar vikt här på grund av många tjänstgöringstimmar och att tiden för träning är mindre än vad den är hemma. De allra flesta kommer ändå hem i bättre eller bibehållen styrka, kondition och vikt än när de ryckte in.
– Man har fyra huvuduppgifter att sköta; tjänsten, äta, träna och återhämta, säger Johan på skyttekompaniet.

I sporthallen finns spinningcyklar samt utrustning för bodypump, step, innebandy, fotboll, badminton, volleyboll, basket, med mera. Det är nästan alltid någon eller några i hallen som tränar i grupp eller enskilt. Förutom träningarna som är öppna för alla så har nästan varje pluton eller enhet sina egna pass. Populärast är spinning och bodypump.

Det är en förutsättning att vara vältränad om man ska orka med tjänsten, kunna återhämta sig snabbt, ha ett utbyte av upplevelserna och inte bli en belastning i gruppen.