Från isvak till högvakt

Direkt efter vaktavlösningen vid Stockholms slott började vädrets makter att visa sig från sin mindre angenäma sida. Kraftig blåst och snöfall gjorde att natten bestod av både vakttjänst och snöröjning. Kylan hade soldaterna från Eksjö vant sig vid från isvaksbadet några veckor innan högvaktstjänsten, men i övrigt var uppgifterna vid slotten i Stockholm en ny upplevelse för de allra flesta.

Putsade kängor i snörraka led vid Högvakten. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2/Försvarsmakten
Ingenjörsoldaterna marscherar in på yttre borggården på Stockholms slott.
Ingenjörsoldaterna marscherar in på yttre borggården på Stockholms slott. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2/Försvarsmakten
Avlösningen är avklarad, nu väntar posttjänst.
Avlösningen är avklarad, nu väntar posttjänst. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2/Försvarsmakten
Ingenjörsoldaterna marscherar in på yttre borggården på Stockholms slott. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2/Försvarsmakten
Avlösningen är avklarad, nu väntar posttjänst. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2/Försvarsmakten

Vaktstyrkan från Ing 2 består av officerare och soldater från både 214. och 222. ingenjörkompaniet vid Ing 2. För högvaktsstyrkan vid Stockholm slott blev det första dygnet mycket hektiskt eftersom det genomfördes högtidliga audienser vid slottet. Alla soldater och officerare i styrkan behövdes för att lösa uppgiften att paradera. Livgardesförband, som normalt är honnörsvakt i östra trapphuset, deltog inte denna gång. Det blev därför högvakten från Eksjö som fick hedersuppgiften.

Vid en så kallad högtidlig audiens tar Hans Majestät Konungen emot nyutnämnda ambassadörer i Sverige som överlämnar sina kreditbrev. Detta sker mellan fyra och sex gånger per år. Både Hans Majestät Konungen och Kronprinsessan deltog vid audienserna och detta kommer säkerligen att vara ett bestående minne för samtliga ur högvaktsstyrkan. Vid de audienser som genomfördes under ingenjörsoldaternas vakande ögon mottogs nya ambassadörer från Österrike, Kosovo samt Gabon.

Eksjösoldaterna bevakade också Drottningholms slott och snön och vintern gjorde att slottet och parken såg ut som hämtade ur en saga. Posterna löser sina bevakningsuppgifter och patrullrundor i tvåtimmarspass. Mellan dessa pass är det skönt att komma in och värma sig med lite dryck och näring innan det är dags att åter lösa sin uppgift ute i kylan.

Smålänningarna kommer efter två vaktomgångar på tre dygn vardera att avlösas av hallänningar från Luftvärnsregementet i Halmstad som övertar bevakningen av de kungliga slotten. Ingenjörsoldaterna återvänder då med nya erfarenheter till Eksjö för fortsatt soldatträning i vintermiljö eftersom vintern verkar vänta med att släppa sitt grepp om landet.