Förberedelser för supportgrupp i Thailand

I början av november ska flygplanssupportgruppen vara på plats i Surat Thani, och nu förbereder sig alla för den omställning som den nya situationen kräver. Chefen för gruppen på tolv personer i Thailand, Per Arntsberg, är säker på att det kommer att gå bra.

Här är gruppen som åker till Thailand i november. Foto: John Lidman/Försvarsmakten

– Thailändarna är mycket måna om att vi ska få det bra. Både Gripenskvadronerna och hangaren kommer att vara helt nybyggda, och hangaren för SAAB 340-flygplanen kommer i princip att vara ny, säger Arntsberg som tidigare varit flottiljens funktionsansvarige för supportgrupperna i Ungern och Tjeckien.

Till att börja med rör det sig om åtta flygplan: två JAS 39C, fyra 39D, en AEW 890 och en civil Saab 340. AEW står för Airborne Early Warning och motsvarar den svenska FSR890 (Flygburen Spaningsradar). Stödet innebär inte att handgripligen skruva på flygplanen.
– Vi ska visa hur man gör, så att thailändarna om två år kan operera flygplanen på egen hand, berättar Per Arntsberg.

Support för Gripen ska finnas på plats i två år, och supporten för AEW 890 bemannas i ett år. Men det finns option på förlängning av delar av supporten, om så skulle behövas.

Även om tjänsterna i supportgruppen ställer höga krav har det inte varit svårt att rekrytera personal.
– Intresset har varit stort och det är en förmån att få rekrytera och förbereda sin egen personal. Vi kommer att få information från svenska ambassaden om hur samhället fungerar, och vi kommer även få utbildning i den thailändska kulturen, säger Arntsberg som själv tycker att det kommer att bli en oerhört spännande tid.

Totalt ingår tolv personer i supportgruppen, men då det är en familjemission är det betydligt fler svenskar som kommer att vara på plats i Thailand. Kontrakt har skrivits för ett antal bostäder som ska byggas i ett område cirka två mil från basen. Och Arntsberg tror att det är bra att inte bo för nära basen – ur ett socialt perspektiv.

Surat Thani ligger omkring 20 mil nordost om Phuket. Invånarantalet är mellan 200 000 och 300 000.
– Det beror lite på vem man frågar, säger Arntsberg.

En utmaning är det nya klimatet. Det är varmt och mycket hög luftfuktighet. Det kan också regna mycket.