Examen: 150 lunchportioner

Att soldater och officerare får god, vällagad mat betyder mycket för att hålla humöret och koncentrationen på topp under en insats. Vid Trängregementet tog idag 23 kockar sin examen.

Fläskfilé med ris och het barbequesås serverades vid examen för de 23 militära kockarna. Foto: Eva Nilsson
Gruppcheferna Jason Agrogiannis, t v, och Markus Johansson tittar till fläskfilén som ska serveras till 150 personer.
Gruppcheferna Jason Agrogiannis, t v, och Markus Johansson tittar till fläskfilén som ska serveras till 150 personer. Foto: Eva Nilsson
Cornelia Wisung, t v, och Camilla Larsson är två av fyra tjejer som valt att göra värnplikten som kock vid Trängregementet och därigenom få ett fint civilt meritvärde.
Cornelia Wisung, t v, och Camilla Larsson är två av fyra tjejer som valt att göra värnplikten som kock vid Trängregementet och därigenom få ett fint civilt meritvärde. Foto: Eva Nilsson
Gruppcheferna Jason Agrogiannis, t v, och Markus Johansson tittar till fläskfilén som ska serveras till 150 personer. Foto: Eva Nilsson
Cornelia Wisung, t v, och Camilla Larsson är två av fyra tjejer som valt att göra värnplikten som kock vid Trängregementet och därigenom få ett fint civilt meritvärde. Foto: Eva Nilsson

Med olika bakgrundskunskaper avslutade idag 23 soldater sin militära kockutbildning som totalt pågått under åtta veckor. Vissa av dem har en civil kockutbildning, medan andra, till en början, hade betydligt sämre färdigheter i den ädla kokkonsten.

Gustav Grunselius är förplägnadsinstruktör, vilket innebär ansvar för utbildning inom näringslära, hygien och metodmatlagning, och den som ansvarat för utbildningen.
– De första fyra veckorna var soldaterna på Marinens intendenturskola i Karlskrona, berättar han. Där läste de bland annat näringslära och livsmedelskunskap. De senaste fyra veckorna har den praktiska utbildningen skett i våra nyrenoverade och delvis nybyggda lokaler här i Skövde. Vi har också fördelen av att ha en av de bästa lärarna; löjtnant Carl Almgren som i flera år varit med i det militära kocklandslaget.

Jason Agrogiannis och Markus Johansson är gruppchefer för var sin kokgrupp. De berättar att dagens examensuppgift är att laga lunch till 150 personer. Svårighetsgraden har stegrats i antal portioner och recept under de sista två veckorna av utbildningen. Till att börja med handlade det om köttfärssås och pasta för att idag avslutas med en lunch bestående av fläskfilé, ris, barbequesås och coleslaw.
– När vi ligger ute i fält så ska vi laga mat för upp till 250 personer fyra gånger per dag. Det är frukost, lunch, middag och kvällsmål.

För att klara den uppgiften går de i skift. De som ska servera frukosten kliver upp redan 03.30. Sedan är det full fart i köket fram till kl 22.00. Beredning och tillagning av måltiderna sker i moderna kokcontainers, men även en äldre kokkärra har funnits med under utbildningen.
– Det är viktigt att soldaterna får lära sig att hantera den materielen också, eftersom kokkärran är betydligt lättare att packa ihop om vi behöver göra en snabb förflyttning. Kokcontainrarna är praktiska, men lämpar sig bättre för att stå lite längre tid på en och samma plats, berättar Gustav Grunselius.

Christian Kohlin är en av tre instruktörer som haft hand om utbildningen.
– Ett bra betyg på vår utbildning och på att soldaterna trivs är att över hälften av kockarna har sökt sig till Nordic battlegroup (NBG) och kokgrupperna på Trosspluton. Vi ligger väldigt bra till med antalet sökande.

För ovanlighetens skull finns i år fyra tjejer med bland de nyutexaminerade kockarna.
– Det är inte så vanligt att tjejer söker till kock, men jag tycker att det är ett bra civilt meritvärde, säger Cornelia Wisung innan hon tillsammans med Camilla Larsson bär ut maten till gästerna som idag är både Försvarsmaktens anställda  och soldater från Trängregementet och P 4.

Recept på het barbequesås, tio portioner:

Frukt och grönt
1 st citron
50 g lök, gul
10 g vitlöksklyftor

Kolonial
cayennepeppar
2,5 dl chilisås
0,02 dl curry
0,08 dl HP-sauce
0,5-1 dl matolja
0,01 dl oregano
0,02 dl rosmarin
salt
Sambal badjak
Sambal oelek
0,05 dl senapspulver, Colemans
0,15 dl socker, brun farin
svartpeppar
0,05 dl tabasco
0,02 dl timjan
0,22 dl tomatketchup
50 g tomatpuré
0,05 dl Worcestershiresås

Grovhacka vitlöken och blanda ingredienserna. Kan även serveras varm!