En praktikants intryck

Till regementet fick vi en dag ett telefonsamtal från en ung tjej:– Hej, jag heter Rebecca Öhman och jag undrar om jag kan få komma och praktisera hos er under vecka 6.

En välklädd Rebecca Öhman i Försvarsmaktens vinterkläder. Foto: Ann-Kristina Sköld, Försvarsmakten
Camilla Johansson, Robin Ling, David Nyberg, och Matteus Storm, berättade om sin arbetsplats som är Stridsfordon 90.
Camilla Johansson, Robin Ling, David Nyberg, och Matteus Storm, berättade om sin arbetsplats som är Stridsfordon 90. Foto: Ann-Kristina Sköld, Försvarsmakten
Tina Sundström Karlsson, stabsassistent, kunde berättade om hur det är att vara tjej och göra lumpen.
Tina Sundström Karlsson, stabsassistent, kunde berättade om hur det är att vara tjej och göra lumpen. Foto: Ann-Kristina Sköld, Försvarsmakten
Camilla Johansson, Robin Ling, David Nyberg, och Matteus Storm, berättade om sin arbetsplats som är Stridsfordon 90. Foto: Ann-Kristina Sköld, Försvarsmakten
Tina Sundström Karlsson, stabsassistent, kunde berättade om hur det är att vara tjej och göra lumpen. Foto: Ann-Kristina Sköld, Försvarsmakten

Vi är alltid positiva till att ta emot praktikanter när vi har möjlighet så svaret blev:
– Självklart, är det något speciellt du vill se och göra?

Men vad var det då som fick Rebecca att komma på den tanken?
– Jag går sista året på Grahns naturbruksskola i Öjebyn utanför Piteå. Mitt intresse för det militära har jag haft sen jag var liten, och i somras var jag och mönstrade. Det blev bara naturligt att jag skulle ringa och fråga då vi skulle ut och praktisera. Jag ville helt enkelt veta hur det ser ut på regementet, vilka olika arbetsuppgifter som finns, samarbetet i grupper och allt annat som ingår i jobbet, berättar hon.

Överaskande intryck

Rebecca har fått följa soldaterna och befälen vid artilleribataljonens tre kompanier. De har alla olika inriktningar på sina verksamheter. När de sätts samman bildar de artilleribataljonen.

– Det jag blev mest överraskad över var hur glada och positiva alla var när jag kom. Både befälen och soldaterna har visat och berättat hur mycket som helst. De tog in mig i de olika grupperna helt naturligt. En annan sak som jag inte hade en aning om var hur många olika befattningar och inriktningar det finns. Det är intressant. Jag blev också förvånad över hur mycket de bryr sig om varandra, jag vet till exempel inte hur många gånger jag fått frågan om jag fryser.

Vad händer sen?

– Jag har verkligen fått mig en tankeställare, men en positiv sådan. Under sportlovet kommer jag att delta i ett ungdomsläger på Norrbottens regemente, I 19. Min tanke är att jag ska göra lumpen eller vad det nu ska kallas då systemet ändras. Sen får jag se, men militärlivet finns i alla fall med i tanken.