Departementsbesök vid (F)HQ

Om Nordic Battlegroup sätts in så sker det efter flera politiska beslut – inte bara i Sverige utan också bland EU:s alla medlemsstater. En nyckelroll i det politiska arbetet med NBG har Försvarsdepartementet och på tisdagen besökte en delegation därifrån (F)HQ – NBG:s högkvarter i Enköping.

Johanna Gårdmark från Försvarsdepartenmentet under sitt besök vid (F)HQ. Foto: Sofie Tedenstad/Försvarsmakten
Per Sundquist, är politisk rådgivare vid (F)HQ.
Per Sundquist, är politisk rådgivare vid (F)HQ. Foto: Sofie Tedenstad/Försvarsmakten

På (F)HQ arbetar Pär Sundquist som politisk rådgivare. Han har en bakgrund som bland annat tjänsteman på såväl Försvarsdepartementet som Statsrådsberedningen och han är glad över besöket från departementet:
– Det är fantastiskt glädjande att departementet tar sig tid att komma hit så att vi får möjlighet att beskriva hur vi arbetar för att kunna vara fullt operativa den första januari 2011. Nordic Battlegroup är inget vanligt förband – vi är multinationella, där fem länder bidrar med trupp och materiel, och det ställer särskilda krav, säger Pär Sundquist.

Besöket från Försvarsdepartementet leddes av biträdande chefen för Enheten för säkerhetspolitiska och internationella frågor ämnesrådet Johanna Gårdmark:
– Jag är nöjd med dagens besök. Stridsgruppen är ett viktigt verktyg för EU och under vårt ordförandeskap i höstas drev vi frågor kring användandet av stridsgrupperna. Det har varit ett intressant besök och det är alltid bra att på plats kunna bilda sig en uppfattning om läget.

Det är långt kvar till NBG står i beredskap och om det blir någon insats för NBG är det förstås inget Johanna Gårdmark vill spekulera i, men en sak är hon säker på:
– Jag är övertygad om att Nordic Battlegroup kommer att göra bra ifrån sig om den behöver sättas in.