Afghanska styrkor i gemensam aktion

En polisstation i distriktet Qush Teppa, 50 kilometer sydväst Sheberghan, utsattes natten till tisdag för ett eldöverfall. Afghansk polis försvarade polisstationen men vid eldstriden skadades två polismän svårt. Afghanska säkerhetsstyrkor (ANSF) bestående av militär och polis genomförde tillsammans med ett svenskt mentoreringsteam (OMLT) en aktion för att bistå polismännen.

En sjukvårdsgrupp i en pansarterrängbil 203 samt en RG 32 (Galten) i eldställning. Foto: Försvarsmakten
Ett afghanskt polisfordon totalförstördes av en IED, ingen av poliserna fick några allvarliga skador.
Ett afghanskt polisfordon totalförstördes av en IED, ingen av poliserna fick några allvarliga skador. Foto: Försvarsmakten
Ett afghanskt polisfordon totalförstördes av en IED, ingen av poliserna fick några allvarliga skador. Foto: Försvarsmakten

Komplicerad framryckning

Undsättningsstyrkan fick en komplicerad uppgift att lösa. På väg mot polisstationen utsattes de för två olika vägbomber (IED:er) och beskjutning med finkalibrig eld. Vid efterföljande strid sattes ANSF på hårda prov när de tillsammans med OMLT fick försvara sin framryckningsväg.

På plats vid polisstationen

När enheterna anlände till polisstationen beslutade afghanska armén att med hjälp av helikopter transportera iväg de skadade polismännen. Polisstationen hade fått en del skador så inledningsvis inriktades även arbetet på att återställa skyddet. Under tre dygn förstärkte sedan ANSF säkerheten i Qush Teppa till stöd för den lokala polisen.

Fler vägbomber

För att skydda enheterna på tillbakavägen skickade ANSF ytterligare förstärkningar för att röja vägen från IED:er. Denna gång förstärktes det upp med extra personal som är specialiserade på att röja minor. Det visade sig behövligt när enheten utsattes för ytterligare en IED. Kort därefter hittades en IED som röjdes på plats.

Åter på egen camp

När vägen slutligen var säkrad och polisen i Qush Teppa var redo att ta över, lämnade ANSF och OMLT området för att återvända till sina ordinarie grupperingsplatser.

OMLT samlades på det svensk-finska PO Sheberghan (Provincial Office). Där samverkades bland annat med den snabbinsatsstyrka som hela tiden varit i beredskap för att kunna understödja ANSF och svenska OMLT Kandak.