Vinterutbildning för fallskärmsjägarna

Temperaturer på ner emot 18 minusgrader och en massa snö är det som möter fallskärmsjägarna från Karlsborg när de anländer till Kiruna för att börja sin vinterutbildning.

Fredag morgon och på väg mot mötesplatsen där inskjutning av vapen ska ske. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
På väg in i en tillfällig bas står en soldat och väntar på sin plats.
På väg in i en tillfällig bas står en soldat och väntar på sin plats. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
På väg in i en tillfällig bas står en soldat och väntar på sin plats. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten

Efter en snabb genomgång på flygplatsen började allvaret med en kort övernattning i det fria. Nästa dag startades med en lång skidmarsch i den lösa snön. Det är tungt att förflytta sig i snön om man är ovan och bär tung packning samt drar pulka. Soldaterna kämpar kilometer efter kilometer i den ospårade terrängen. Snön är extra svår just nu då den inte bär utan man måste pulsa (gå i djup snö) med sina skidor – man skapar sina egna spår.

Rent utbildningsmässigt är det bra förhållande då soldaterna får lära känna olika snötyper under sin långa vinterutbildning i Kirunaområdet. Temperaturen har även den varierat från några minusgrader på dagen till minus 18 grader på kvällen och ännu kallare på natten.

Hantera sin utrustning rätt

Det gäller att göra rätt när man skidar och vistas i denna temperatur och miljö. Till sin hjälp finns ett följebefäl (officer) som stöttar och hjälper till med råd om soldaten skulle behöva hjälp. Innan jul fick alla soldater en grundläggande vinterutbildning som nu ska praktiseras och övas i under nästan tre månader. Det är en intensiv period men även idylliskt.

–Tänk att ha betald semester och vistas i denna miljö, säger en av soldaterna som spårar längst fram och står och väntar in resten av gruppen så att den tunga pulkan ska hinna i fatt. Fantastisk vackert, avslutar han sin mening och fortsätter göra spår för sina kamrater.

De flesta av soldaterna har aldrig varit i Kirunaområdet tidigare och de tycker att det är vackert. Några kan ha sett ett norrsken innan jul, men de vet inte riktigt säkert. Förhoppningsvis kommer alla att få uppleva ett äkta svenskt norrsken under sin vistelse i Kirunaområdet.

Dåtid och framtid

Under hösten har soldaterna haft testperiod, fallskärmstjänst, olika övningar och utbildningar inom grundläggande soldatutbildning. Under våren kommer utbildningen att bli mer krävande och specialiserad mot dess yrkesroll. Värnplikten avslutas till sommaren med en slutövning.

Att klä sig rätt – flerlagerprincipen

Kroppens regleringssystem, kroppstemperaturen, påverkas av kyla. Efter en tid så ändrar sig ämnesomsättning och värmeproduktionen ökar på ett naturligt sätt. Efter några veckor har kroppen anpassat sig till de nya förhållandena. Det är därför som man efter några dagar med kyla upplever det mindre obehagligt, och man fryser mindre. Klädseln måste också anpassas och inom Försvarsmakten arbetar man med något som kallas flerskiktsprincipen, vilket betyder att flera lager kläder skapar isolerande luftlager, som i sin tur behåller kroppsvärmen. Fukten transporteras lättare bort med flera lager, annars är fukt en bidragande orsak till att man fryser. Det är viktigt att anpassa klädseln efter den verksamhet man utför. Ska man stå stilla så har man flera lager på sig och ska man skida en längre sträcka så tar man av lager. Närmast kroppen har soldaterna ett underställ, som liknar vilket superunderställ som helst man kan köpa i en sportaffär. Sedan har soldaten möjlighet att använda ett ullunderställ och extra tröja. Värmejacka finns även som ett extra lager, optimalt när man tar en paus i en skidmarsch.