Tv-team deltog vid fotpatrull

Sveriges Televisions Lars Moberg besökte nyligen FS 18 och fick på plats följa arbetet under några dagar. Förutom att träffa soldater stationerade i Mazar-e-Sharif åkte även tv-teamet med OMLT (Operational Mentor and Liaison Team) för att ta reda på hur uppdraget att utbilda afghanska armén fungerar.

På nära håll fick SVT följa hur en fotpatrull genomförs tillsammans med den afghanska polisen. Foto: Henrik Eskilsson/Försvarsmakten
Pontus och Daniel var två av soldaterna ur skyttekompaniet som berättade om de intryck de fått under sin första tid i Afghanistan.
Pontus och Daniel var två av soldaterna ur skyttekompaniet som berättade om de intryck de fått under sin första tid i Afghanistan. Foto: Henrik Eskilsson/Försvarsmakten
SVT:s Lars Moberg rapporterar från en av gatorna i utkanten av Mazar-e-Sharif.
SVT:s Lars Moberg rapporterar från en av gatorna i utkanten av Mazar-e-Sharif. Foto: Henrik Eskilsson/Försvarsmakten
Överste Christer Tistam, chef för FS 18, svarade bland annat på frågor om hur förbandet jobbar med civil-militär samverkan i insatsområdet.
Överste Christer Tistam, chef för FS 18, svarade bland annat på frågor om hur förbandet jobbar med civil-militär samverkan i insatsområdet. Foto: Henrik Eskilsson/Försvarsmakten
Pontus och Daniel var två av soldaterna ur skyttekompaniet som berättade om de intryck de fått under sin första tid i Afghanistan. Foto: Henrik Eskilsson/Försvarsmakten
SVT:s Lars Moberg rapporterar från en av gatorna i utkanten av Mazar-e-Sharif. Foto: Henrik Eskilsson/Försvarsmakten
Överste Christer Tistam, chef för FS 18, svarade bland annat på frågor om hur förbandet jobbar med civil-militär samverkan i insatsområdet. Foto: Henrik Eskilsson/Försvarsmakten

Afghanistan fortsätter att vara högintressant för media, denna vecka startar dessutom konferensen om Afghanistans framtid i London. Det var bland annat inför den som SVT gjorde reportage när de besökte insatsområdet. Resultatet kommer att kunna ses i programmet Korrespondenterna och i kommande nyhetssändningar.

På patrull i Mazar-e-Sharif

För att på nära håll se hur de svenska soldaterna arbetar deltog SVT i en av våra ordinarie patruller som genomförs några gånger i veckan. Fotpatruller av det här slaget är vanliga och syftar till att komma närmare befolkningen och även känna av stämningar i olika områden.

Vid den lokala polisstationen skedde samverkan med polischefen som efter mötet skickade med delar av sin polisstyrka för att tillsammans genomföra patrullen. I täten gick nu afghansk polis och som vanligt var det mycket folk ute på gatorna vilket gjorde det enklare att känna av stämningen bland lokalbefolkningen. Under patrullen intervjuade SVT några av invånarna i Mazar via tolk.

– Det känns lite ovant att patrullera tillsammans med ett tv-team. Samtidigt är det roligt att få visa det fina bemötande som vi oftast får av den afghanska befolkningen när vi rör oss ute bland dem, säger Fredrik Wass, en av dem som deltog i patrullen.

Ett steg i rätt riktning

Att göra allt jobb tillsammans med afghanerna är ett steg i rätt riktning för att på sikt helt kunna lämna över till de afghanska säkerhetsstyrkorna. Strategin ligger i linje med den som chefen för ISAF, general McChrystal, vill att alla nationer jobbar efter. Där ingår också att vinna det afghanska folket förtroende för att nå framgång med den internationella insatsen.

Henrik Eskilsson