På Mekanikerskolan utbildas värnpliktiga både från Bodens garnison och övriga delar av landet som efter 16 veckor blir tekniska speciallister inom sitt område. Skolan ska i framtiden också kunna utbilda anställda mekaniker och tekniker som ska delta i internationella insatser.
En av de som utbildas till mekaniker vid A 9 är David Öman, Älvsbyn:
– Det är en bra utbildning, och jag kommer nog att kunna ha nytta av den civilt. Kompisarna Mikael Isaksson, Kalix, Arméns jägarbataljon, I 19 och Mattias Ylipää, Vittangi, också han från A 9, instämmer.
Patrik Hansen, Bollnäs, berättar att deltagarna är från flera förband och det tycker han är bra.
– Jag får ju veta hur de andra har det under sin lumpentid. Och det är alltid kul att träffa nya människor. Nu ska vi snart ut och öva så då blir det intressant att få testa det jag lärt mig.
Verkstad i fält
Lite längre bort på skjutfältet håller en grupp på att placera containrar som mekanikerna använder när de arbetar ute i fält. Containrarna innehåller allt som kan behövas för att reparera fordon med mera. En är kundmottagning och kontor, nästa innehåller verktyg och en tredje reservdelar. Dessutom ska det sättas upp stora tält där själva reparationerna ska ske. Så det gäller att tänka efter hur de vill ha det så att det inte blir kaos på platsen då fordon börjar komma in.
– Det är första gången vi gör det här så det blir lite fel, bara en sån sak som i vilken ordning vi ska ställa upp containrarna kräver att vi tänker till ordentligt, säger gruppchefen André Berglund.
Men färdighet kräver övning, så är det bara.
– Det kommer att bli bättre. Viktigast är att alla hjälps åt med jobbet och är beredda att dra sitt strå till stacken. Sen försöker jag dela med mig av lite tips och trix som jag har lärt mig genom åren, säger Pär Berglund, instruktör och teknisk chef på artilleribataljonen.