Sista värnpliktiga ryckte in i Uppsala

På måndagen ryckte närmare 70 förväntansfulla killar och tjejer in vid Luftstridsskolan. De kommer att utbildas till insatssoldater och när de gjort halva sin värnplikt kommer de sannolikt att få ta ställning till om de vill fortsätta på frivillig basis.

Ralph Yacoubi från Märsta var en av de soldater som ryckte in vid Luftstridsskolan på måndagen. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Jimmy Holmquist från Eskilstuna ser fram emot sin värnpliktsutbildning.
Jimmy Holmquist från Eskilstuna ser fram emot sin värnpliktsutbildning. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Jimmy Holmquist från Eskilstuna ser fram emot sin värnpliktsutbildning. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten

Den insatspluton som ryckte in vid Luftstridsskolan på måndagen är troligen de sista värnpliktiga som kommer att utbildas i Uppsala. Den första juli är det tänkt att pliktlagen blir vilande och att all soldatutbildning blir frivillig.

De värnpliktiga som inte avslutat sin utbildning när pliktsystemet blir vilande kommer att få erbjudande om att avsluta sin utbildning på frivillig basis.

Men frågan om att fortsätta som frivillig eller inte är inte det som ligger närmast till hands på inryckningsdagen. Det är mycket som är nytt för de nyblivna soldaterna. De kommer till en miljö som de flesta inte träffat på innan, de ska bo och öva med nya människor. En och annan var nog lite nervös innan ankomst.
– Det var lite pirrigt innan jag kom hit, säger Ralph Yacoubi från Märsta. Men nu ser jag fram emot det, det här ska bli spännande. Just nu tror jag att jag kommer att fortsätta som frivillig och göra klart utbildningen.

Den första veckan ligger fokus på att komma i ordning. Soldaterna bli inskrivna, får sitt id-kort och hämtar sin utrustning på förrådet.
– Sen kommer de att få kolla att de fått alla saker de ska ha, lära sig hur allt ska vara placerat i skåpen och vi ska ha en brandgenomgång i kasernen, berättar Juha Viitaharju, som är ställföreträdande plutonchef. Senare i veckan kommer vi också att börja med fysisk träning och marschexercis.

– Jag tycker det känns bra, jag har längtat efter att få komma hit, säger Jimmy Holmquist från Eskilstuna.

Under de kommande elva månaderna ska de nyinryckta utbildas till insatssoldater. Den första tiden gör de sin grundläggande soldatutbildning. Därefter kommer de bland annat att få skyddsvaktsutbildning och göra skarpa vakt- och eskortuppdrag.