Sista rycket

Det var många nittonåringar som kom till Karlskrona på måndagen. Vädret var inte särskilt välkomnande med snö och kyla, men det verkade inte ta fokus från de många killar och tjejer som var på väg att bli den sista värnpliktskullen.

Sara Johansson och Jenny Gustavsson i väntan på första avprickningen. Foto: Försvarsmakten/Håkan Jönsson
Jonas Gustavsson samlar på sig det stora utrustningspaketet.
Jonas Gustavsson samlar på sig det stora utrustningspaketet. Foto: Försvarsmakten/Håkan Jönsson
Jonas Gustavsson samlar på sig det stora utrustningspaketet. Foto: Försvarsmakten/Håkan Jönsson

På det stora hela var allt som vanligt. Listor gicks igenom och utrustning plockades ut och bars i mängder. Logement letades upp och nya kontakter etablerades. Precis som det brukar vara.

Men ändå är det annorlunda den här gången, dessa värnpliktiga har möjlighet att gå härifrån vid halvårsskiftet då värnpliktssystemet blir vilande.
För dem som väljer att gå klart kommer det då att, utöver erfarenheten och möjlig yrkeskarriär, ge dubbel dagersättning och dessutom en fullföljandepremie. Robin Folkesson från Halmstad ser det som bäst att slutföra det man gett sig in på och att det kan vara en god merit. Han har lagom till inrycket börjat vänja sig vid tanken på att göra militärtjänstgöring och ser nu fram emot både den fysiska och den psykiska påfrestningen.

Jonas Gustavsson från Vaggeryd, tycker att det känns lite nervöst men ändå lugnt så här på inryckningsdagen. Han har mest sett fram emot att få komma ut på havet. Jonas har alltid velat göra lumpen, inspirerad av sin far som en gång i tiden också var här i Karlskrona. Jonas vill även han fullfölja utbildningen och ser det som en möjlig karriär.

För Sara Johannesson och Jenny Svensson har det varit en dryg väntan på att få rycka in. För Jennys del är det utmaningen som lockar och att Sara är här beror mycket på att hennes bröder, som tidigare gjort lumpen, peppat henne.

För dem som tar emot de värnpliktiga är det också lite speciellt. Fänrik Philip Carlsson, instruktör på 11.sjömanskompaniet, ser denna grupp av värnpliktiga som den kanske viktigaste på 2000-talet. Målsättningen är att göra det absolut yttersta för att få dem att trivas och vilja stanna kvar.