Sista inryckningen med värnpliktiga

Historiskt - några visste det, positivt - de flesta tyckte det. Den sista kullen med värnpliktiga som ryckte in på P 4 var ett gäng mycket positiva killar och tjejer.

Första uppgiften var att hämta ut den utrustning de kommer behöva under sin tid här. Foto: Olle Malmgren/Försvarsmakten
Uppmärksamheten från olika medier var stor, denna historiska inryckning.
Uppmärksamheten från olika medier var stor, denna historiska inryckning. Foto: Olle Malmgren/Försvarsmakten
När de steg in genom grinden tänkte inte alla på att de var de sista värnpliktiga som kom hit.
När de steg in genom grinden tänkte inte alla på att de var de sista värnpliktiga som kom hit. Foto: Olle Malmgren/Försvarsmakten
Uppmärksamheten från olika medier var stor, denna historiska inryckning. Foto: Olle Malmgren/Försvarsmakten
När de steg in genom grinden tänkte inte alla på att de var de sista värnpliktiga som kom hit. Foto: Olle Malmgren/Försvarsmakten

46 till Skövde och 37 till Kvarn var antalet killar och tjejer som under måndagen kom till P 4 för att påbörja sin värnpliktsutbildning. En plikt som 1 juli försvinner för att ersättas av frivillig utbildning. Det innebär i praktiken att killarna och tjejerna kan välja att sluta sin utbildning till sommaren.
– Men vem har nytta av en halv utbildning, var det flera av dem som frågade sig när de stod i kön på förrådet för att hämta sin utrustning.

Många verkar vara inställda på att fortsätta sin utbildning även efter att plikten upphört medan några vill känna sig för lite innan de bestämmer sig.
– Vi satsar på att ge dem så bra utbildning som möjligt och få dem att trivas så att de vill vara kvar, säger Johan Linderholm, en av plutonscheferna för dem som nu rycker in.

När de har kommit en bit på väg med utbildningen kommer de att få information om vad förändringen innebär och de kommer erbjudas möjlighet att fortsätta sin utbildning på frivillig väg. Framöver kommer värnpliktsutbildningen att ersättas med en grundläggande militär utbildning på tre månader. Efter den utbildningen kan man söka anställning som soldat i ett insatsförband eller utbilda sig till officer.

– Ger vi dem bra förutsättningar under utbildningen kan de i framtiden bli duktiga kollegor till oss, vid till exempel en utlandstjänstgöring, avslutar Johan innan han tar med sig de nyinryckta tillbaka upp till logementet, deras nya hem för en tid framöver.

Våra nyinryckta kommer de närmsta dagarna ha fullt upp med att lära hantera sig och sin utrustning på rätt sätt så tankarna om fortsatt utbildning kommer nog lite längre fram.