Radio KFOR störst i Kosovo

Det är många som lyssnar på Radio K4 i Kosovo. Musikvalet, tvåspråkigheten samt breddningen via Internet med hemsidan, Twitter och Facebook är nycklarna till stationens popularitet. Stationen har ett positivt anslag med en mix av musik, nyheter, intervjuer och livereportage från gatan som gillas av många lyssnare.

– Bäst med jobbet? Högt tempo, bra musikval och många lyssnare berättar Dijana Sinijonovic´ som är en programledarna. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten
Radio K4 eller MP3-spelare är huvudalternativen för soldaterna.
Radio K4 eller MP3-spelare är huvudalternativen för soldaterna. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten
Meritas program är mycket populära och hennes röst är välkänd.
Meritas program är mycket populära och hennes röst är välkänd. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten
– Vi är störst för vi tror att vi bara har en blind lyssnare, säger David och skrattar.
– Vi är störst för vi tror att vi bara har en blind lyssnare, säger David och skrattar. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten
Radio K4 eller MP3-spelare är huvudalternativen för soldaterna. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten
Meritas program är mycket populära och hennes röst är välkänd. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten
– Vi är störst för vi tror att vi bara har en blind lyssnare, säger David och skrattar. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten

Radion K4 är den viktigaste radiostationen i Kosovo och har en mycket hög trovärdighet på grund av sitt oberoende och opartiska utgångsläge. Den sänder över hela Kosovo och har topplaceringar i avseende på antalet lyssnare. Stationen sänder dygnet runt och live mellan 07-23 parallellt på två språk, serbiska och albanska i varsin frekvens. Programtablån är i stort sett den samma men innehåller vissa unika albanska respektive serbiska program. Gemensamt har kanalerna spellista, nyheter, intervjuer, KFOR-inslag, trafikrapporter och jinglar.

Radio K4 ingår i KFOR:s Joint Effects Coordination, JEC som leds av den svenska kommendören Håkan Rugeland. I JEC ingår fem avdelningar; informationsoperationer, psykologiska operationer, samverkanscenter, civil-militära samoperationer samt informationskoordination. De stödjer KFOR:s dagliga operativa verksamhet, bygger goodwill och förståelse samt förbereder och informerar om framtida planer och verksamhet i Kosovo.

Det är många i den svenska kosovostyrkan som lyssnar på Radio K4, de gör det av en anledning, musikmixen. Det måste vara musiken som är avgörande då det är relativt få i den svenska styrkan som förstår serbiska eller albanska. Alternativen är den tyska kanalen, men oftast kopplar de in MP3-spelaren istället för att söka över frekvensbandet efter något passande.

Redaktionerna, produktions- och sändningsavdelningarna jobbar parallellt men samverkar tätt för att ena programutbuden med nyheter, reportage och intervjuer som har en gemensam radiopublik. Genom denna produktionsmetod kan Radio K4 leverera intressanta och aktuella program med gemensamma budskap till albansktalande och serbisktalande lyssnare.
 
– Mitt stående budskap till alla på Radio K4 är att; vi har bara en lyssnare som dessutom är blind. Vi skall därför vara personliga och beskrivande i allt vad vi levererar ut genom högtalarna, berättar chefen David Bailey. Vi ska ha ett driv, ett högt tempo och alltid erbjuda fördjupning eller fortsättning på intervjuer och inslag via hemsidan eller Facebook.

KFOR:s eget material är radio-jinglar, reportage om KFOR:s egen verksamhet och framtid samt intervjuer med KFOR- och Nato-chefer. Jinglarna handlar om ökad förståelse, tolerans och att inte ge sig in i kriminalitet eller korruption.

Stationschefen David Bailey berättar att en svensk KFOR-soldat, Daniel Marffy, har medverkat mycket som DJ i radio K4. Dels under sin tid i den svenska kosovostyrkan men även efteråt då han levererat förinspelat material.
– Vi saknar honom, Daniel var mycket uppskattad och en duktig club-DJ, berättar David Bailey.