Om ett år inleds beredskapen

Om exakt ett år- den första januari 2011- inleds beredskapen för Nordic Battlegroup. 2010 blir därför ett intensivt år av förberedelser och än finns chansen att bli en av cirka 1600 svenskar som ingår i NBG. Ansökningsperioden pågår nämligen fram till den 15 januari.

Om ett exakt ett år inleds beredskapen för NBG. Ansökningsperioden pågår till den 15 januari. Här en bild från en övning med NBG 2008. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten

NBG:s uppgift är att första halvåret 2011 stå till EU:s förfogande för att med tio dagars varsel kunna rycka ut till en oroshärd nästan vart som helst i världen. Totalt ingår cirka 2100 soldater och officerare från fem olika länder- Sverige, Estland, Finland, Irland och Norge. Under 2010 kommer förbandet att samtränas och finalen på förberedelserna inför beredskapen blir en stor slutövning för hela stridsgruppen under november.

En del personal har redan börjat arbeta med Nordic Battlegroup, andra börjar efter julledigheten men de allra flesta rycker in efter sommaren. Ansökan till NBG görs via www.mil.se/int. Ansökningsperioden pågår fram till den 15 januari.