Nya soldater ryckte in

Halmstad är en av flera orter där soldater och aspiranter just ryckt in till Försvarsmakten. De värnpliktiga blir de sista som rycker in eftersom systemet blir vilande från halvårsskiftet. Aspirantutbildningen genomförs för andra året.

Förväntansfulla värnpliktiga hämtar ut uniformer på förrådet. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Damir Sutalo, värnpliktig från Kristianstad.
Damir Sutalo, värnpliktig från Kristianstad. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Damir Sutalo, värnpliktig från Kristianstad. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Till halvårsskiftet blir värnpliktssystemet vilande. Då får de 48 värnpliktiga soldater som ryckte in idag vid första bevakningsplutonen ett val – att gå klart utbildningen de påbörjat eller att hoppa av den. Om de väljer att gå klart kommer de efter halvårsskiftet att få en dubbel dagersättning, och dessutom en fullföljandepremie på 10600 kronor.
– Men jag tror inte att pengarna kommer att vara det avgörande, säger plutonchefen Tor Segerbo. Det viktigaste är den utbildning vi ger är givande och intressant. Den ska fungera som en yrkesförberedande utbildning för den som sedan vill ta anställning som soldat i Försvarsmakten.
Marcus Norinder från Kinna är en av de värnpliktiga som rycker in.
– Jag ska absolut gå klart hela utbildningen, berättar han. Det känns jättebra att vara en av dem som får göra lumpen med allt vad det innebär som nya vänner och nya erfarenheter.
Damir Sutalo från Kristianstad är också på det klara med vad han tänker välja.
– Det här är något jag sökt till och vill göra, så jag kommer definitivt att fortsätta även efter halvårsskiftet, slår han fast.

Aspiranter

Samtidigt med de värnpliktiga ryckte också 76 nya aspiranter in i Halmstad. Aspirantutbildningen (AspU) genomförs för andra gången och är en frivillig soldatutbildning för dem som inte gjort värnplikten tidigare. Efter godkänt betyg ger den eleverna behörighet att söka till specialistofficersutbildningen. Aspiranterna är mellan 18 och 36 år och en fjärdedel av dem är kvinnor. De har haft 34 olika inriktningar att välja mellan, beroende på vad de valt har de hamnat i Boden, Karlskrona eller Halmstad.

Alexander Svensson kommer utbildas i 30 veckor i Halmstad innan det bär av till Ledningsregementet i Enköping för specialisering inom sitt tillval, Ledningssystem mark.
– Jag har alltid varit intresserad av det militära, så detta är en fin chans jag fått, säger han.