Kadettnatten i snöstorm

Även om väl inte vinden kom upp till stormstyrka så var det en rejält blåsig natt i kung Bores tecken, när kadetterna på 217:e kompaniet genomförde årets upplaga av kadettnatten. Trots det bistra vädret var det inget fel på tävlingslusten.

Kadetterna förbereder för att sätta upp förläggning. Foto: Lars O Nilsson
Övningsledaren ger order till plutoncheferna.
Övningsledaren ger order till plutoncheferna. Foto: Lars O Nilsson
Kadetterna får instruktioner inför momentet i Särimner.
Kadetterna får instruktioner inför momentet i Särimner. Foto: Lars O Nilsson
Hårt jobb i iskallt vatten att täta läckor.
Hårt jobb i iskallt vatten att täta läckor. Foto: Lars O Nilsson
Övningsledaren ger order till plutoncheferna. Foto: Lars O Nilsson
Kadetterna får instruktioner inför momentet i Särimner. Foto: Lars O Nilsson
Hårt jobb i iskallt vatten att täta läckor. Foto: Lars O Nilsson

Kadettnatten är en utbildande tävling som genomförs mellan plutonerna på kompaniet inom ramen för utbildningen i fysiskt stridsvärde. Syftet är att övningen genom krävande moment, skall tvinga kadetterna att ta hänsyn till hur den fysiska förmågan påverkas av faktorer som sömn, mat, väder m.m. Övningen genomfördes 27-28 januari på Amfibieregementets område nere i Berga söder om Stockholm. Den startade på Karlberg kl. 1300, där kadetterna klev på bussar för transport ner till Berga. När de hade kommit på plats på Berga vidtog förberedelser för att kunna övernatta i enmanstält med sovsäck.

När mörkret hade fallit startade tävlingen på fyra olika stationer, några inomhus och några utomhus. Det var inslag av skidåkning, skytte, sjukvårdstjänst samt två moment med ett mera tydligt marint inslag.

Ett av momenten bestod i att täta ett läckande fartyg. Detta genomfördes i den anläggning på Berga som kallas Särimner. Så gott som alla byggnader på Berga har namn ur den nordiska gudasagan. Särimner är nu igång igen efter att ha varit ur drift under ett antal år. Själva övningsanläggningen består av en hall med en del av ett fartyg i naturlig storlek. Där pumpas det in vatten genom öppningar i skrovet som man måste försöka täta för att rädda fartyget. Efterhand som det kommer in mer vatten i fartyget ökar slagsidan, vilket tillsammans med den stigande vattennivån gör det allt besvärligare att arbeta. Kadetterna som deltog arbetade dock hårt och lyckades att fördröja inträngningen av vatten ganska länge.

Efter ett par timmar var det dags att byta moment och på så sätt genomförde kadetterna alla moment i övningen under natten, med ett kortare avbrott för vila.

Nu väntar ytterligare någon veckas studier på Karlberg innan det är dags för den mer omfattande vinterutbildningen som genomförs i Arvidsjaur.