Iskallt för Livgardets soldater

Det är 18 minusgrader ute när de sex värnpliktiga soldaterna från Livgardet på skidor anländer till sjön i F 21:s övningsområde. Under en och en halv vecka genomför de vinterutbildning och nu är det dags för eldprovet, isvaksbad.

Att bada i isvak gör att Helene Hansson lär sig hur kroppen reagerar när den blir snabbt och kraftigt nerkyld. Foto: Sara Burlage
Stefan Haarala tycker att F 21 har utmärkta förhållanden för vinterutbildning och hoppas på en fortsättning.
Stefan Haarala tycker att F 21 har utmärkta förhållanden för vinterutbildning och hoppas på en fortsättning. Foto: Sara Burlage
Stefan Haarala tycker att F 21 har utmärkta förhållanden för vinterutbildning och hoppas på en fortsättning. Foto: Sara Burlage

Det är hundgruppen vid militärpolisen som nu står redo för att ta klivet ner i det iskalla vattnet. De är mitt i sin befattningsutbildning och under en och en halv vecka ska de verka som hundförare i subarktisk miljö. De genomgår därför en vinterutbildning där ett av kraven är att bada i isvak.

– Soldaten behöver denna kunskap om de mot förmodan skulle gå genom isen för att på så sätt veta hur de bättre kan klara sig, berättar chefen för hundsektionen vid Livgardet, kapten Stefan Haarala, som finns med uppe i Luleå.

Spända och nervösa står de sex soldaterna uppradade för att få instruktioner. Det är väldigt kallt ute men ändå står de i bara underkläderna för att på så sätt vara redo. Vattnet i isvaken fryser snabbt och kapten Haarala får därför går runt med en kratta för att ta bort den is som bildas.

När det är dags går kapten Andreas Nilsson, från F 21:s hundpluton, noggrant igenom vad som ska hända och vilka säkerhetsregler som gäller. Först ut är en av Livgardets officerare som praktiskt visar soldaterna vad de står inför. Därefter är det soldaternas tur. Vissa tvekar längre än de andra men grupptrycket är påtagligt. En av dem är Helene Hansson från Göteborg. Hon tvekar en lång stund innan hon äntligen hoppar i och efteråt säger hon lättat:

– Jag trodde att det skulle vara hårdare, att det skulle vara jättekallt och jobbigt men det var det inte.

Helene berättar att de förutom att bada i isvaksbadet också lärt sig hur man tar sig fram med skidor och hur de ska klä sig under extrem kyla. För att skydda hundarna från kylan har de byggt en hundbas med isolering av bland annat gran och halm. De har också fått lära sig att spåra is snö samt patrullera med skoter.

– Att vi valde att genomföra utbildningen just här i Luleå beror på att F 21 har en mycket hög kompetens inom hundområdet samt att förbandet kan erbjuda ett övningsområde direkt utanför grindarna. Det är första gången vi genomför utbildningen här och hoppas nu på en fortsättning, säger kapten Stefan Haarala.

Till våren blir det sedan dags för soldaterna att praktisera sina nyvunna kunskaper. De ska då delta i övningen Cold Response som genomförs i Norge. Den utbildning de fått vid F 21 ska få dem känna sig trygga och vidta rätt åtgärder när det gäller.