Fredssoldat och hjälparbetare

Många av de svenska soldaterna lägger en del av sin fritid på humanitärt arbete. Ett arbete som uppskattas väldeliga och gör stor skillnad hos de fattigaste som får ta del av soldaternas mat- och klädpaket. De svenska bidragen kommer från försäljning av våfflor, kioskvaror samt insamlade kläder och pengar.

Sjuksköterskan Tinta tar täten på väg in till en hjälpbehövande familj. Foto: Twetman/Försvarsmakten
Särskilda Sjuksköterskegruppens våffelverksamhet drar in många välbehövliga HUM-Euro.
Särskilda Sjuksköterskegruppens våffelverksamhet drar in många välbehövliga HUM-Euro. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Lyckan är stor när man får en ny nalle av de svenska soldaterna.
Lyckan är stor när man får en ny nalle av de svenska soldaterna. Foto: Twetman/Försvarsmakten
25 Kg mjöl på väg till skafferiet och ytterligare 75 Kg följer på.
25 Kg mjöl på väg till skafferiet och ytterligare 75 Kg följer på. Foto: Twetman/Försvarsmakten
Särskilda Sjuksköterskegruppens våffelverksamhet drar in många välbehövliga HUM-Euro. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Lyckan är stor när man får en ny nalle av de svenska soldaterna. Foto: Twetman/Försvarsmakten
25 Kg mjöl på väg till skafferiet och ytterligare 75 Kg följer på. Foto: Twetman/Försvarsmakten

De timmar som soldaterna inte löser fasta uppgifter använder de till återhämtning i form av fysisk träning, vård av utrustning, vila eller humanitärt arbete. Att ägna sig åt humanitärt arbete kallas att HUM:a. Det är populärt och det HUM:as på många sätt inom den svenska kontingenten, dygnet runt.

När du köper en dricka eller godis i sambandsexpeditionens kiosk går överskottet till HUM. Sjuksköterskegruppen serverar världsberömda våfflor på söndagarna och ger massage till trötta kroppar för fem Euro där var enda cent går till HUM. Det står också många insamlingsbössor på campen där man stoppar växelmynten som skramlar i fickan.

HUM-verksamheten samlar in ca 10 000-12 000 kronor/månad i kontanter som i huvudsak används till inköp av mat. Matpaketen delas ut i samband med ordinarie patruller, till de familjer som bor långt ut i småbyarna. Därtill kommer kläder, skor, leksaker samt skolmaterial som samlas in i Sverige. När soldaterna flyger tillbaks till Kosovo efter ledighetsperioden i Sverige tar många med sig en kasse eller två med insamlat material. Förutom mat och kläder är behovet stort av sjukvård, filtar, täcken, kuddar och hygienprodukter.

KFOR och det svenska bidraget genomgår nu en anpassning till efterfrågat behov, vilket innebär att antalet svenska soldater kommer att minska från och med hösten 2010. Det innebär att det direkta humanitära arbetet ute i byarna successivt kommer att minska. Därför har KS 20 påbörjat att lägga om fördelning och utdelning av insamlade resurser så att bidragen kan delas ut via lokala hjälporganisationer. Organisationer som kommer att verka även när de svenska truppbidraget minskar och så småningom försvinner helt.
 
– Behovet av humanitär hjälp är mycket stort och vi kommer att informera bidragstagarna om var de kan få hjälp framöver samt informera hjälporganisationerna om var våra mottagare bor och deras behov. Detta så att hjälpen kommer att kunna fortsätta så länge hjälpen behövs säger Kristina Lundberg pastor i KS 20.

Arbetslöshet är hög; uppgifter på mellan 50 procent och 70 procent förekommer och enligt Världsbanken levde år 2005 37 procent av befolkningen på under 1,42 euro om dagen, 15 procent på mindre än 0,93 euro enligt www.sakerhetspolitik.se (nytt fönster). Alla i familjen hjälps åt och man försöker att skaffa sig många små inkomster för att kunna försörja sig i det korta tidsperspektivet. Man hoppas på att få vara frisk samt att vintern blir mild. Den socialhjälp som man kan få är mycket liten, en familj med 3-4 barn kan få ca 50-60 Euro per månad.

Därför är det lätt att förstå att de svenska soldaterna i Kosovo är mycket välkomna oavsett om de kommer i fredens tjänst eller på sin fritid som hjälparbetare.