Försvarsmakten bidrar med hjälp till Haiti

Försvarsmakten svarade i dag ja på en förfrågan om att utnyttja transportflygplanet C-17 som ställts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Planet ska frakta gods för att bygga upp ett basläger med plats för 300 personer i jordbävningsdrabbade Port-au-Prince på Haiti.

Försvarsmaktens Boeing C-17 Globemaster flyger till Haiti Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera/Försvarsmakten

– Det känns bra att Försvarsmakten kan bistå med resurser för att hjälpa de drabbade på Haiti, säger örlogskapten Jonas Cederblad.

Insatsen är ett samarbete mellan Sverige, Norge, Danmark, Finland och Estland. Tanken är att planet lastas på lördag och lyfter på söndag. Transportplanet C-17  tar med sig 20 passagerare och 60 ton gods.

C-17 planet är vanligtvis baserat i Pápa, Ungern och är en del av samarbetet Heavy Airlift Wing (HAW), där Sverige är ett av tolv länder som äger och utnyttjar tre C-17-plan.