Besättningsbyte inom Eunavfor

Den senaste tiden har det hänt en hel del inom alla delar av operationen. En ny ställföreträdande chef för Operational Head Quarter (OHQ) konteramiral Bartolomé Bauzá från Spanien tillsattes den 11 december. Den 13 december övertog Italien som Force Head Quarter (FHQ).

De två fregatterna Numancia och Evertsen i Adenviken hösten 2009. Foto: Sergeant Mattias Hultin/Försvarsmakten

 

Konteramiral Giovanni Gumiero kommer att leda den multinationella maritima styrkan, European Union Naval Force (Eunavfor) – Operation Atalanta, på plats i Adenviken från ITS (Italian Ship) Etna under de kommande fyra månaderna.

Även inom högkvarteret byts det individer på de flesta befattningarna. Många nya som kommer in och presenterar sig möts av kommentaren; ”Trevligt att träffas men jag lämnar inom en vecka och min ersättare kommer i januari”. För tillfället tjänstgör cirka 120 personer från 12 länder på OHQ.

Den 10 december firades också ettårsjubileum av insatsen. Målgruppen för förmiddagen var främst extern där deltagarna kom från både den politiska, industriella och militära sfären. På eftermiddagen genomfördes en presskonferens med 18 inbjudna journalister och reportrar från bland andra Janes, BBC World och China Central TV Europe. De fick en presentation och summering av insatsen och därefter visning av operationsrummet och möjlighet till enskilda intervjuer med bland andra OpCom Rear Admiral Peter Hudson.

Under fredagen den 16 december släpptes det grekiskägda handelsfartyget MV Delvina med 21 besättningsmän ombord, sju från Ukraina och 14 från Filipinerna. Fartyget kapades den 5 november utanför Somalias kust. Med det frisläppandet så är just nu nio fartyg kapade och 238 besättningsmän hålls som gisslan. Under det år som EU Navfor Operation Atalanta har verkat har 53 fartyg eskorterats med leveranser enligt World Food Program med en total vikt av cirka 296 000 ton.