70-kompaniet tog årets premiärdopp

Solen strålade från en molnfri himmel. Ett perfekt badväder om det inte hade varit nollgradigt, blåsigt och femton centimeter is på sjön. Men det lät inte hindra robot 70-kompaniet från att göra årets baddebut.

Felipe Kristensson på väg upp ur vaken. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten
Louise Söderström tyckte det var ganska kul med vinterbad.
Louise Söderström tyckte det var ganska kul med vinterbad. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten
Louise Söderström tyckte det var ganska kul med vinterbad. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten

Dova applåder från handskbeklädda händer och jubel mötte kompanichef Roger Nilsson när han kom tillbaka mot stranden efter att föredömligt visat vägen i dagens övning, isvaksbad. En av de första värnpliktiga på tur var Louise Söderström, som aldrig tidigare badat i någon isvak.
– Hur det känns? Ångest och en del tankar om döden. Annars är det bra, försäkrade hon innan hon fick på sig isdubbarna och gav sig ut mot vaken.

Efter doppet är det viktigt att fort bli torr och få upp värmen. Därför måste alla badarna snabbt torka av sig, byta om och springa en runda. En bit bort längs löpslingan hade det gjorts upp en eld och det bjöds på varm dryck. Där stod Niklas Bohman och småhoppade.
– Jag trodde att det skulle vara värre, men det var inte så farligt, lovade han.
– Jag var lite orolig innan jag hoppade i, framförallt för andningen. Men det blev inte en sådan chock för kroppen som jag var rädd för. Nu fryser jag bara lite om fötterna, fortsatte han.

Inte heller för Louise Söderström, som brottades med ångest innan badet, visade sig övningen vara lika obehaglig som hon fruktat.
– Jag trodde inte jag skulle säga det, men det var faktiskt ganska kul!

Isvaksövningen är en del av soldaternas utbildning i kallt väder.