Teknisk praktik för gymnasieelever

I fem dagar drillades nio gymnasieelever i teknik vid Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS). Radar, navigation och bärgningstjänst var några av veckans ämnen. – Det här är jätteroligt, lite teori och lite praktik det är helt suveränt, menade Tobias, en av eleverna.

Gymnasieelever fick bärga en vält lastbil. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten
Eleverna förbereder bärgningen.
Eleverna förbereder bärgningen. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten
Eleverna förbereder bärgningen. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten

Åtta av eleverna kommer från Bernadottegymnasiet i Malmö och en elev från Sturegymnasiet i Halmstad. Tillsammans har de under veckan bekantat sig med teknisk tjänst vid Marksystemavdelningen. Eleverna från Malmö går ett gymnasieprogram med inriktning mot uniformsyrken och skolan har sedan länge ett samarbete med FMTS. Syftet med praktiken är att få komma ut i verkligheten och få en inblick i arbetslivet.
– Vi vill väcka ett intresse bland ungdomarna för de tekniska yrkena i Försvarsmakten och samtidigt bredda synen på uniformsyrken, det finns mer än bara blåljus menar Kjell Liotart, ansvarig för uniformsinriktningen vid skolan.

Halmstadstjejen Emelie Bengtsson, genomför praktik vid FMTS under tre veckor. Emelies inriktning under gymnasieutbildningen är ledarskap.
– Jag har funderat på att läsa till lärare eller officer så detta är ju en bra möjlighet att få en uppfattning om jobbet, berättade hon.

Bärgningsövning

Ett av de praktiska momenten var en bärgningsövning. Eleverna fick först teoretisk kunskap och sedan fick de utöva bärgning i praktiken. Magnus Olofsson som höll i lektionen hade lagt upp ett scenario där ett fordon hade vält. Eleverna fick själva räkna ut hur de skulle dra för att lyckas med bärgningen.
– Detta är jätteroligt, kul att prova på lite och få klura hur vi ska göra, berättade Tobias innan han försvann med spaden i högsta hugg.
En annan uppskattad lektion var när de fick bekanta sig med Stridsfordon 90. De utforskade bland annat bandaggregaten och utrymningsvägar ur vagnen.

Multitester

En kväll genomfördes fysiska tester under handledning av Hans-Olof Egberth. Eleverna fick göra multitesterna som innehåller bland annat push-ups, sit-ups, upphopp med mera. Tillsammans peppade de varandra med bra resultat. För Emelies del fortsätter praktiktiden vid FMTS ett tag till, Malmöeleverna har dock lämnat och återgått till skolbänken med många nya intryck och erfarenheter rikare.