"Ta en ordentlig funderare över julen"

Om mindre än en månad, den femtonde januari, avslutas rekryteringen till Nordic Battlegroup. Nu uppmanar chefen för NBG, brigadgeneralen Stefan Andersson, de som tänkt på att söka men som ännu inte bestämt sig att ta en ordentlig funderare över julen.

"Fundera över julen" är Stefan Anderssons budskap till de som ännu inte bestämt sig för att söka till NBG. Bilden är tagen vid ett besök vid Luftvärnsregementet tidigare i höstas. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Stefan Andersson har under hösten rest runt till de förband i Sverige som har till uppgift att utbilda enheter till Nordic Battlegroup och träffat både värnpliktiga och personal:
– Jag har mött många som sagt sig vara väldigt intresserade av att jobba i NBG. Men från ett intresse till en inskickad ansökan kan ibland steget vara långt, säger Stefan Andersson.
Han pekar bland annat på det faktum att jobbet i NBG kan innebära risker om förbandet sätts in i ett konfliktområde och att det finns mycket annat som lockar dagens unga:
– Vi ska ha klart för oss att vi konkurrerar med exempelvis fortsatta studier, andra intressanta jobb eller ett år på resande fot jorden runt.

Tid för reflektion

Vad gäller riskerna vid en insats betonar han vikten av att tala om det med nära och kära:
– Har man inte gjort det tror jag inte heller att man blir en bra soldat vid en insats.
Även om julledigheten handlar mycket om klappar och god mat menar Stefan Andersson att det också är en bra tid för samtal och reflektioner:
– Jag uppmanar alla som står i valet och kvalet att söka till Nordic Battlegroup att under ledigheten samtala med dem där hemma och ta en ordentlig funderare över vad man vill göra i framtiden.
I Sverige har de allra flesta det fantastiskt bra, konstaterar Stefan Andersson:
– Det märks inte minst under julen. Men om man vill göra skillnad för andra i världen kan NBG vara ett alternativ, avslutar han.

1600 svenskar

Totalt ska drygt 1600 svenskar ingå i Nordic Battlegroup, som består av 2100 soldater från fem olika länder. Förbandet ska stå till EU:s förfogande under första halvåret 2011 för att inom tio dagar kunna genomföra en insats nästan var som helst i världen. Rekryteringen pågår fram till den 15 januari 2010 och ansökan sker via www.mil.se/int.