Soldaterinran och julvesper

Efter prisutdelning och utnämningar vid bataljonsuppställningen blev det tid för en stilla stund med eftertanke och reflektion när regementet höll en traditionsenlig julvesper i S:t Helena kyrka.

Enligt tradition går de värnpliktiga i fackeltåg till kyrkan för att där genomföra julvesper. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
En av kompanicheferna talar till sina nyutnämnda vice korpraler.
En av kompanicheferna talar till sina nyutnämnda vice korpraler. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
I kyrkan genomfördes också soldaterinran.
I kyrkan genomfördes också soldaterinran. Foto: Anne-Lie Sjögren
En av kompanicheferna talar till sina nyutnämnda vice korpraler. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
I kyrkan genomfördes också soldaterinran. Foto: Anne-Lie Sjögren

I marschallernas sken ställde hela bataljonen upp på kaserngården. Bataljonschefen Gustaf Olsson presenterade där resultatet från den plutonfälttävlan som genomfördes den gångna helgen.

Plutonfälttävlan är en gammal tradition på P 4, som nu återupptas. Tävlingen kombinerades med en utbildningskontroll. I ett stationssystem med bland annat vapenhantering, handgranatskastning och sjukvårdstjänst prövades soldaterna. Syftet var först och främst att kontrollera så att nivån när det gäller säkerhetspåverkande åtgärder är tillräckligt hög. Resultatet kommer visa vilken utbildning som behöver kompletteras innan värnpliktsutbildningen går in i nästa skede.

– Vårt valspråk ”Juncta Valenta – förenade krafter ger styrka”, har på alla sätt aktualiserats under helgen. Mycket av verksamheten var beroende av att hela plutonen klarade momenten och jag tycker att alla kämpat väl och gjort en bra insats! sa bataljonschef Gustaf Olsson när han gav Wilska kompani det vandringspris som inte har varit utdelat sedan 1998-99.

Efter prisutdelningen tändes facklorna och bataljonen tågade sedan ut från garnisonsområdet. Ledda av taktfasta trummor gick de genom staden till kyrkan där musik från Hemvärnets musikkår och julvesper väntande.