Övningen över – nu väntar julledighet

Nu är den första befattningsövningen avklarad. Artilleribataljonens olika kompanier har tränats kompanivis. Mest har det bullrat omkring pjäskompaniet som grupperat och skjutit på Bodens södra skjutfält.– Kompetensen och säkerhetstänkandet har varit utöver de vanliga bland pjäskompaniets värnpliktiga, säger Kenneth Nygren, kompaniets chef.

Det har varit en rolig övning för att vi har övats i vår befattning. Roligare än andra fältveckor, säger Joakim Karlsson, Köping, dumperförare. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten.
Övningsinstruktören, Göte Kemi, ger instruktioner till Jimmy Sandström inför halkbanekörningen.
Övningsinstruktören, Göte Kemi, ger instruktioner till Jimmy Sandström inför halkbanekörningen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten.
Martin Olsson fick både köra och hjälpa till vid dagens undanmanöverprov på halkbanan på Hedenbasen.
Martin Olsson fick både köra och hjälpa till vid dagens undanmanöverprov på halkbanan på Hedenbasen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten.
Övningsinstruktören, Göte Kemi, ger instruktioner till Jimmy Sandström inför halkbanekörningen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten.
Martin Olsson fick både köra och hjälpa till vid dagens undanmanöverprov på halkbanan på Hedenbasen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten.

Under helgen rullade de flesta in på A 9:s regementsområde för att avsluta övningsveckan och starta materiel- och fordonsvård inför julledigheten.
– Nu kommer det att spolas, smörjas och putsas i ett par dagar. Allt för att få materielen i ordning till ledigheten, men också fixa så allt är klart inför vårens övningsserie, säger Kenneth Nygren.

Max Björklund, Piteå, försteförare vid ledningsplatsens terrängbil. Hans främsta uppgift är att vara förare åt kompanichefen.
– Jag hjälper också till att montera antenner, maskera och färdigställa ledningsplatsen före och efter gruppering. Framöver kommer jag få fler uppgifter.
Max fortsätter:
– Det är kul att göra lumpen vid A 9 därför att stämningen är bra bland oss värnpliktiga men också för att vi har så bra befäl.
– Det är nästan så att man längtar att åka till Boden på söndagskvällen efter en ledighet, säger han med glimten i ögat.

Joakim Karlsson, Köping, dumperförare med uppgift att leverera ammunition till pjäsen på rätt plats vid rätt tillfälle. Det har under veckan varit två förare på varje dumper och en på varje pjäs. Samtidigt som förarna har haft till uppgift att leverera rätt sorts ammunition till pjäserna har Joakim också varit laddare på pjäsen.
– Det har varit roligt för att vi övats i vår befattning, roligare än tidigare fältveckor. Allt har gått bra tills det att vår kran gick sönder. Felet var så allvarligt att vi fick ta hjälp av den andra dumpern för att lösa problemet.

Martin Olsson, fordonsförare vid stab- och trosskompaniet avslutade sin övning med att köra halkbana med tunga fordon. Han och hans kompisar fick göra undanmanövrar vid 40 kilometer i timmen på en isbana vid Hedenbasen, några kilometer väster om Boden. Allt för att få en känsla för hur fordonet uppför sig vid halt väglag.

Martin och han kompisar har under övningens första dagar övat strid och anfall men då i betydligt varmare vinterväder än under övningens slut då termometern visade -10 grader.
– Tidigare under veckan har vädret varit förhållandevis varmt och fuktigt så innan kvällen var vi alla blöta. Som tur var fanns det möjlighet att hänga upp kläderna på tork under nattens eldposttjänst.