Jul på Camp Victoria

Julen kom som brukligt till Camp Victoria med tomten, julklappar och alla tillbehör som julsånger, julnattsmässa och en massa god mat. Dessutom kom arméinspektören, generalmajor Berndt Grundevik till KS 20 för att vara med soldaterna, se verksamheten, inhämta information, stötta och ge besked om framtiden i Försvarsmakten.

Hög julstämning på Muddy Mess med julklappsutdelning och saftglögg. Foto: Simon Månsson
Generalen Markus Bentler, chef för KFOR inleder julen tillsammans med de svenska skyttesoldaterna.
Generalen Markus Bentler, chef för KFOR inleder julen tillsammans med de svenska skyttesoldaterna. Foto: Simon Månsson
Lotta Lewold på väg till Gracanica-klostret med saftglögg och pepparkakor.
Lotta Lewold på väg till Gracanica-klostret med saftglögg och pepparkakor. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Generalen Markus Bentler, chef för KFOR inleder julen tillsammans med de svenska skyttesoldaterna. Foto: Simon Månsson
Lotta Lewold på väg till Gracanica-klostret med saftglögg och pepparkakor. Foto: Bo Eriksson

Julfirandet började redan 06.30 med ett stort julfrukostbord uppdukat i matsalen. Där fanns gröten, vörtlimpan, sillar, laxar samt en massa tända ljus. Glöggrytan stod på och åtgången var stor. De som kunde med hänsyn till tjänsten satt länge och njöt av lugnet och den goda maten. Det var inga inskränkningar i de operativa uppgifterna. De skall lösas precis som alla andra dagar med bevakning, patrullering samt vakttjänst.

Programmet på Muddy Mess löpte under hela dagen så att nästan alla soldater skulle kunna delta i någon eller några av programpunkterna. Kaffe, saftglögg och pepparkakor serverades hela tiden. Kontingentskören genomförde ett mycket uppskattat framträdande och försökte avsluta sitt program flera gånger. De blev uppmanade till flera extranummer och till sist var allsången i full gång.

I olika lokaler var det plutonsvis julklappsutdelning, julklappslotteri och bejublade uppläsningar av rim samt ivriga paketöppningar. Julklapparna öppnades under glädjetjut och skratt med kryddning av skadeglädje. Speciellt om julklappen var kollegial och med koppling till tidigare händelse under insatstiden.

Arméinspektören, Berndt Grundevik landade på juldagen och klev rätt in i verksamheten på Muddy Mess för att delta i ordinarie fredagsquiz. Det gick mer än bra i frågesporten för Team Grundevik och laget tog en andraplats.

– Vi är mer än 250 mil från våra hem och många saknar sina familjer och nära vänner. Därför har vi försökt att skapa en stor gemenskap i kontingenten fylld med så många svenska traditioner som möjligt avslutar chefen för KS 20 Torkel Nordwall.