Högtidsdag viktig för framtiden

– Den som inte ser bakåt när han ska framåt får se upp, sa bataljonschef Anders Stach när han talade under det årliga firandet av Livdragonernas högtidsdag den 4 december. Han betonade vikten av traditioner som påminner varje soldat om vad han eller hon står för.

Nuvarande och före detta soldater, officerare och kamrater samlades för den högtidliga ceremonin. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
K1:s traditionstropp fanns på plats. Halm i hatten var för 333 år sedan ett sätt att visa att man tillhörde svenskarna.
K1:s traditionstropp fanns på plats. Halm i hatten var för 333 år sedan ett sätt att visa att man tillhörde svenskarna. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Högtidsdagen avslutades med en bejublad hästtävling, där såväl officerare som värnpliktiga fick visa mod och skicklighet till häst. En svårslagen vinnare är kapten Victor Victor, som återigen tog hem segern i sabelfäktning
Högtidsdagen avslutades med en bejublad hästtävling, där såväl officerare som värnpliktiga fick visa mod och skicklighet till häst. En svårslagen vinnare är kapten Victor Victor, som återigen tog hem segern i sabelfäktning Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
K1:s traditionstropp fanns på plats. Halm i hatten var för 333 år sedan ett sätt att visa att man tillhörde svenskarna. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Högtidsdagen avslutades med en bejublad hästtävling, där såväl officerare som värnpliktiga fick visa mod och skicklighet till häst. En svårslagen vinnare är kapten Victor Victor, som återigen tog hem segern i sabelfäktning Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

Slaget vid Lund 1676 är fortfarande en betydelsefull dag. För 333 år sedan stred 8 000 svenska soldater mot 13 000 danska soldater och återtog Skåne från danskarna. Bataljonschef Anders Stach hävdade i sitt tal till de församlade nuvarande och före detta soldaterna att slaget inte skulle ha blivit en sådan framgång utan den förbandsanda, som svenskarna hade. Anders Stach menade därför att denna dag är en mycket viktig tradition att bevara.

– Livgardets dragoner har fortsatt den traditionella kodexen som står för förbandsanda, för framåtanda, mod och vilja att lösa sina uppgifter, sa Anders Stach.

Minneshögtider för slaget vid Lund hölls samtidigt på förbanden i Arvidsjaur och Karlsborg. Eftersom utlandsstyrkan i Afghanistan består av drygt 500 soldater från Livgardet, hölls en ceremoni även där. Till dessa och de andra soldaterna i den svenska utlandsstyrkan sändes givetvis en tanke från Kavallerikasernens gård den 4 december. Ett tydligt tecken på att soldater i historisk tid, nutid och framtid är nära sammanlänkade med soldater i Sverige och utomlands.