Gripen intresserar Indien

Allt fler länder visar intresse för det svenska stridsflygplanet JAS 39 Gripen. Ett av de länder som under en längre tid varit intresserade är Indien.

Klargöringen av flygplanet granskades med stort intresse Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Martin Mann från SAAB visar var Blekinge och F17 ligger
Martin Mann från SAAB visar var Blekinge och F17 ligger Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Martin Mann från SAAB visar var Blekinge och F17 ligger Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten

Gripen är ett av alternativen som är med i den pågående indiska regeringens upphandling.

- Det här är ett viktigt uppdrag för Sverige eftersom det handlar om 126 flygplan i ett inledningsskede, med en eventuell option på fler framöver, säger Martin Mann på SAAB. För att få bättre information och närmare bekantskap med systemet och dess användare genomför de olika nationerna besök på förband som redan har de stridsflygplan man är intresserad av.

F 17 besöktes därför under onsdagen av en teknisk utvärderingsgrupp ur Indiska flygvapnet tillsammans med representanter från Försvarsindustrin. Under den intensiva och informationsfyllda dagen hölls genomgångar kring Gripens operativa förmåga, olika support-, och logistikfunktioner och tekniska detaljer studerades. I sina samtal med piloter och teknisk personal fick besökarna en professionell dialog av hur systemet fungerar på ett användar-,  och erfarenhetsmässigt plan.

Den version av Gripen som skulle kunna vara aktuell för export till Indien är Gripen IN baserad på NG verionen "The next generation" vilket innebär att flygplanet är rustat för att ta mer bränsle, beväpning det har en starkare motor och en ny typ av radar mm.

–Vi är här för att utvärdera och bekräfta Gripensystemet utifrån angivna tekniska prestanda som presenterats för oss tidigare, säger en av de indiska representanterna. Han menar även att priset inte är avgörande i det här skedet utan snarare funktionen och livstiden på flygplansystemet.

Efter en hektisk dag på F 17 åkte besökarna till F7 Såtenäs för fortsatt förevisning av Gripensystemet.