Fler helikoptrar till det svenska området

Problematiken med sjukvårdshelikoptrar i det svenska ansvarsområdet i norra Afghanistan är löst. ÖB Sverker Göranson har fått försäkringar om helikopterförstärkningar från Isaf i samband med en resa i området under luciahelgen.

Problematiken med sjukvårdshelikoptrar i det svenska ansvarsområdet i Afghanistan är löst. Foto: Sergeant Niklas Ehlén, Combat Camera/Försvarsmakten

– Jag har fått redovisat sådana åtaganden att jag känner mig trygg vad det gäller svenska och andra soldater i vårt ansvarsområde, säger ÖB Sverker Göranson.

I början av december tillkännagav den amerikanske presidenten Barack Obama att han skulle skicka ytterligare 30 000 soldater till Afghanistan. Samtidigt uppmanades de 41 andra länderna som har trupper i landet att också bidra med förstärkningar.

En del av dessa förstärkningar stationeras i det svenska området där Mazar-e-Sharif är provinshuvudstad.

I det tysta har Försvarsmakten genomfört ett intensivt arbete för att lösa problematiken med sjukvårdshelikoptrar. En rad internationella kontakter har tagits. Vid ÖB:s resa i Afghanistan under luciahelgen fick han detaljerad information av ett flertal chefer inom Isaf.

– Sett från ett professionellt militärt perspektiv är helikopterfrågan nu löst, sammanfattar Sverker Göranson sina möten.

På Marmal, den flygbas som det svenska förbandet använder, finns nu alltid minst två flygfärdiga ambulanshelikoptrar i beredskap – dygnet runt, året runt. Förmågan kommer under våren att ökas betydligt i och med att fler soldater flyttas till det norra området för att verka.

Arbetet med att få svenska helikoptrar till Afghanistan fortsätter. Senast den 1 april 2011 finns blågula sjukvårdshelikoptrar på plats för att förstärka den internationella insatsen.