Dags för välförtjänt ledighet

Det har varit ett halvår med mycket nytt för soldaterna på Artilleriregementet. Det inleddes med grundläggande utbildning och följdes av befattningsutbildning. Utmaningarna har stegrats hela tiden och nu väntar en väl förtjänt julledighet.  En ledighet som kan behövas inför vårens övningar då allt soldaterna har lärt sig ska prövas.

Fredrik Johansson visar upp sina nytjärade vita blixten. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Det biter i kinderna på Henrik Löfdahl.
Det biter i kinderna på Henrik Löfdahl. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Joakim Andersson rengör takarmaturen inför julen.
Joakim Andersson rengör takarmaturen inför julen. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Sista uppställningen för stab- och trosskompaniet före jul.
Sista uppställningen för stab- och trosskompaniet före jul. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Det biter i kinderna på Henrik Löfdahl. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Joakim Andersson rengör takarmaturen inför julen. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Sista uppställningen för stab- och trosskompaniet före jul. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten

Under torsdagen den 17 december, sista dagen före julledigheten, slog kung Bore till ordentligt, termometern visade - 22 grader. För många var det första gången de upplevde så kallt väder.
– Det är väldigt kallt men samtidigt skönt. Jag har testat skidorna men bara en kort sträcka runt fotbollsplanen. Det gäller att klä sig ordentligt och röra på sig hela tiden, annars börjar man fort att frysa, berättar Henrik Löfdahl.

Vita blixten

– Ledigheten ska bli skön, säger Fredrik Johansson från Rimbo. Men innan dess ska skidorna fixas. Jag har aldrig tjärat skidor förut, det är helt nytt för mig, fortsätter han medan han försiktigt för skidorna genom en öppen eld så att tjäran smälter och går in i skidan. Skidorna, ja det är förstås de välbekanta ”vita blixten”.

Rent hus

På sensorkompaniet städas logementet så att det ska vara riktigt rent och fint när soldaterna återvänder efter ledigheten. Joakim Andersson, Storvreta, står på en trappstege och dammar armaturen i taket. Han ler lite och säger:
– Ja, det här är väl inte det roligaste men det är skönt då det är gjort, det går ju bra när alla hjälps åt.

Senare på eftermiddagen var det sista uppställningen innan det var dags att lämna området. Kompanicheferna uppmanade alla att ta tillfället i akt att vila upp sig inför kommande uppgifter på det nya året.

Artilleriregementet önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År.