Combat Camera vinner pris

Sergeant Mattias Hultin vann första pris och sergeant Johan Lundahl andra pris vid EU Navfor:s fototävling. Tävling var öppen för alla 1800 soldater från de åtta nationer som deltar i EU Navfor-insatsen. Över hundra bidrag lämnades in för bedömning. Förutom de två prisade bilderna ingår ytterligare två svenska bilder i den kalender, med de bästa inlämnade bilderna, som EU Navfor producerar for 2010.

Svenska sjömän lämnar över vatten till båtflyktingar. Foto: Sergeant Mattias Hultin/Försvarsmakten
Svensk korvett i Adenviken.
Svensk korvett i Adenviken. Foto: Sergeant Johan Lundahl/Försvarsmakten
Svensk korvett i Adenviken. Foto: Sergeant Johan Lundahl/Försvarsmakten

Sergeant Mattias Hultin vann med en bild på svenska soldater som överlämnar en kartong med vattenflaskor till några flyktingar. Sergeant Johan Lundahl tog andraplatsen genom en stämningsbild på en svensk korvett i Adenviken.
EU Navfor, European Union Naval Force Somalia Operation Atalanta, har under ett år verkat i Adenviken och utanför Somalia i syfte att eskortera World Food Programmes (WFP) hjälpsändningar, skydda sårbara handelsfartyg samt avskräcka och förhindra piratverksamhet. EU Navfor:s högkvarter i London utlyste i november en fototävling bland alla de enheter som tjänstgör och verkat inom ramen för EU Navfor.

Sverige deltog med enheterna HMS Stockholm, Malmö och Trossö under perioden mitten av maj till mitten av september. På enheterna tjänstgjorde Combat Camera-soldater som dokumenterade hela den svenska insatsen.