Breddade uppgifter kräver fortsatt hög förmåga

Arméinspektören generalmajor Berndt Grundevik kom till Kosovo under julen för att ge stöd, besked samt riktlinjer inför återstående insatstid. Ett besök som låg väl i tiden då KS 20 snart kommer att få nya och utökade uppgifter att lösa. Uppgifter som kräver fortsatt hög motivation, kunskap och förmåga.

KS 20:s fanvakt mötte arméinspektören generalmajor Berndt Grundevik vid ankomst till Camp Victoria. Foto: Bo Eriksson/KS 20/Försvarsmakten
Vid besöket på reparationsverkstaden diskuterades läget i kontingenten, rekrytering samt laddningsreläer.
Vid besöket på reparationsverkstaden diskuterades läget i kontingenten, rekrytering samt laddningsreläer. Foto: Bo Eriksson/KS 20/Försvarsmakten
Generalen började dagen med att dra av ett kängsnöre och fick ett nytt snöre vid besöket på förrådet.
Generalen började dagen med att dra av ett kängsnöre och fick ett nytt snöre vid besöket på förrådet. Foto: Bo Eriksson/KS 20/Försvarsmakten
Vid besöket på reparationsverkstaden diskuterades läget i kontingenten, rekrytering samt laddningsreläer. Foto: Bo Eriksson/KS 20/Försvarsmakten
Generalen började dagen med att dra av ett kängsnöre och fick ett nytt snöre vid besöket på förrådet. Foto: Bo Eriksson/KS 20/Försvarsmakten

KS 20 är mitt i transformeringen av KFOR:s uppgifter och åtaganden vilket ställer speciella krav på kontingenten. Det kan upplevas att dubbla budskap kommuniceras då läget i samhället är lugnt samtidigt som den svenska kontingenten får utökade uppgifter. Ett av stegen i KFOR:s anpassningsprocess är att de svenska bidraget ska bredda sina uppgifter, få nya eller fördjupa befintliga uppgifter. En utökning som bland annat grundar sig på många goda prestationer och effektfull samverkan med andra nationer inom KFOR.

– Ni gör ett bra jobb som uppmärksammas av många även om svensk press inte skriver om er verksamhet, bidrag samt framstegen i Kosovos utvecklingsprocess. Men oaktat risk eller hotnivå är alla soldater lika viktiga oavsett om man tjänstgör i Kosovo, Afghanistan eller i något annat område sa arméinspektören Berndt Grundevik vid sitt tal till kontingenten.

Det är bara tio år sedan det var totalt inbördeskrig i området, fem år sedan det var stora kravaller och knappt två år sedan självständighetsförklaringen. Utvecklingsprocessen är mycket positiv och Sverige har bidrag på många sätt, bland annat genom de 9 000 svenska soldater som verkat i KFOR under tio år.
– Min uppfattning är att Försvarsmakten kan komma att verka här i tre till fem år till, om den svenska regeringen så beslutar. I vilken omfattning och med vilka uppgifter kan ingen förutsäga då allt beror på Kosovos utveckling sa general Grundevik.

Under de tre dagar som arméinspektören besökte Kosovo fick alla svenska enheter besök. Förutom Camp Victoria stod bland annat Camp Ville och KFOR:s högkvarter på färdplanen. Det står helt klart att ingen enhet är för liten och ingen fråga eller synpunkt är för oviktig för generalen.
– Det är bra att generalen besöker oss på de mindre enheterna och tar sig tid att redovisa framtiden. Han bryr sig verkligen, vill veta hur vi har det och vad vi gör, säger gruppchefen Hedberg på den multinationella transportgruppen baserad på Camp Ville.

– Håll linjen och stridsvärdet högt under era återstående månader här i Kosovo, var en av arméinspektörens uppmaningar. Jag har påtalat för ledningen av KS 20 att det är viktigt att ni får bra övningsverksamhet så att ni vidmakthåller er motivation, kunskaper och förmåga. Jag har även tryckt på vikten av att ni erbjuds bra wellfareaktiviteter och tid för återhämtning av samma skäl, avslutar Grundevik.