Afghanistan tur och retur

Välbehållna, med många upplevelser från krigets Afghanistan i bagaget, kom K 3:s pluton ur den 313.Luftburna skvadronen tillbaka till Karlsborg sent på torsdagskvällen. Efter fredagens hemkomstsamtal mötte de anhöriga upp vid Garnisonskyrkan i det vintriga Karlsborg och Sverige.

Soldaterna marscherade till kyrkan. Foto: Försvarsmakten
Försvarsmaktens medalj för internationella insatser delades ut.
Försvarsmaktens medalj för internationella insatser delades ut. Foto: Försvarsmakten
Försvarsmaktens medalj för internationella insatser delades ut. Foto: Försvarsmakten

Efter det att den 313. Luftburna skvadronen, alias IA 09, gick på beredskapen den 1 april 2009, har två tredjedelar av styrkan tjänstgjort i det oroliga Afghanistan. Den senaste förstärkta plutonen kallades ner för att stödja den svenska styrkan i samband med den andra omgången i det afghanska valet. Knappt tre månader hann det att bli i en miljö fjärran från den hemma i Sverige. Med många erfarenheter rikare och en känsla av att ha gjort en insats för befolkningen i landet klev soldaterna av planet, i tid för att kunna fira jul med nära och kära.

– Det var lite omställning när vi klev av planet vid ankomsten till Sverige. Från ett 20 graders Afghanistan till åtta minusgrader och stark blåst – det kändes! Vi är glada över att vara hemma igen och det i tid för julfirande, sa en av husarerna i samband med frukost dagen därpå.

Marscherade fram till de anhörigas applåder

På lördagen marscherande soldaterna under de anhörigas applåder in i Garnisonskyrkan i Karlsborgs fästning. En medaljceremoni genomfördes där regementschefen hade uppdraget att tilldela var och en Försvarsmaktens medalj för internationella insatser.

Regementschefen, överste Anders Löfberg, inledde med att hälsa den stora skaran av anhöriga välkomna och uppmanade dem att ta sig tid att lyssna på sina söner under helgen. Han framförde dessutom Försvarsmaktens tack till plutonen och avslutade med: ”Solidaritet är något som många bara pratar om – ni har gjort det på riktigt!”

En trevlig och givmild befolkning

Soldaterna själva berättade att de blivit väl mottagna av den afghanska befolkningen som var trevlig och givmild, oavsett hur lite de hade själva.
– Att slå sig ner hos den lokale matthandlaren och dricka en kopp te var uppskattat för att inte tala om det afghanska brödet som var fantastiskt gott!

Hur känns det och vad kommer att hända?
– Vi har tagit vår uppgift på största allvar hela tiden och visst har vi varit rädda någon gång, men det är en del av jobbet. Vi känner dock att vi har dragit vårt strå till stacken för att förbättra förhållanden för befolkningen där nere. Nu får vi lite ledighet och sedan fortsätter vi vår beredskap med 313.Luftburna skvadronen, beredda att ställa upp var det nu behövs någonstans, avslutade husaren Johansson innan han hastade iväg med sina anhöriga till en kopp kaffe på soldathemmet.