Värnpliktiga som lever i ständig insats

Västens betryggande tyngd kapslar in överkroppen samtidigt som kontroll av pistolen sker under framryckningen mot infarten. Det är soldater som ingår i eskortstyrkan som är på väg ut på rutinuppdrag.

Några av kompaniets soldater på eskorttjänst. Foto: Försvarsmakten
På väg mot ett insatsområde, denna gång någonstans i Sverige
På väg mot ett insatsområde, denna gång någonstans i Sverige Foto: Mats Lyckehem/Försvarsmakten
På väg mot ett insatsområde, denna gång någonstans i Sverige Foto: Mats Lyckehem/Försvarsmakten

Vid infarten väntar ytterligare två soldater på att få sina magasin till automatkarbinen. Om fem minuter ska eskorten på nytt rutinuppdrag, just den här dagen finns en viss förhoppning att uppdraget kommer att vara löst innan mörkret inträder, men det är alltid svårt att säga om det verkligen blir så. Samtidigt som eskorten börjar rulla mot sin uppgift ger sig en fotpatrull ut för att kontrollera närområden runt förbandet innan personalen börjar en ny arbetsdag.

Beredda att lösa uppgifter

Larmstyrkans soldater har haft en relativt lugn natt, och har endast behövt göra en insats. Denna gång mot ett objekt, där den mänskliga faktorn låg bakom ett falsklarm. Soldaterna kan därför för en gång skull äta ”vanlig” frukost i regementets matsal.  

På kaserngården gör sig en annan pluton marschfärdiga. Killarna och tjejerna genomför förbindelseprov på tal- och datanät. Ännu vet de inte än vad deras uppgift är utan har endast fått reda på att de har höjd beredskap och att de beräknas lämna förläggningen kring lunch.
– Chefen har gett oss order att vi ska ta med mat och vatten för tre dygn så det verkar bli en längre patrull, säger en av killarna.

Insats och utbildning

Soldaterna är vakt- och insatssoldater som gör sin värnplikt på Skånings kompani. De varvar sin utbildningstid med att vara i insats. När de tjänstgör är det på riktigt, de löser skarpa uppgifter. Eskorttjänsten här fungerar likadant som om de skulle vara i Afghanistan eller någon annanstans i världen.

Ett par våningar upp i kompaniets byggnad pågår samtidigt morgonvisitation. Soldaterna som idag inte har skarp tjänst, gör sig klara för ytterligare en dag med utbildning. De ska lära sig hur man överlever och verkar i en miljö som är påverkad av kemiska-, biologiska-, nukleära- eller brandstridsmedel.

Dagen tar slut men inte tjänsten

Tolv timmar senare, när nattmörkret faller, kan chefen för eskorten konstatera att dagens eskortuppgift hann lösas medan det fortfarande var ljust. Soldaterna som blev marschfärdiga befinner sig vid samma tidpunkt ombord på en färja till Gotland. Eftersom det var de som var regementets beredskapspluton fick de ge sig iväg och delta i den försvarsmaktgemensamma beredskapsövningen.  

Övriga soldater pustar ut efter en hel dags innehållsrik utbildning i det mesta som berör det som de nu vet heter ”CBRN-tjänst”.

Kvällen närmar sig sitt slut och när de flesta av oss somnar in, fortsätter kompaniets soldater att bevaka, patrullera och hålla en hög beredskap, 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan – de lever och verkar i insatsen som ständigt pågår.