Ungdomar testade militärtjänst

På ena sidan av ett fält står ett tjugotal ungdomar och försöker resa ett tält 20 för första gången. På andra sidan fältet jobbar små grupper med att resa och riva Högantenn 2/K. Ungdomarna har samlats i Enköping för att testa om det militära livet kan vara något för dem.

Ett 90-tal ungdomar fick under helgen prova på om det militära livet kan passa dem. Foto: Pliktverket
Att göra militärtjänst kan innebära många utmaningar.
Att göra militärtjänst kan innebära många utmaningar. Foto: Pliktverket
Under helgen fick värnpliktiga från regementet agera gruppchefer. "Det här är en jättebra möjlighet att öva på sitt ledarskap", säger värnpliktige Lundborg.
Under helgen fick värnpliktiga från regementet agera gruppchefer. "Det här är en jättebra möjlighet att öva på sitt ledarskap", säger värnpliktige Lundborg. Foto: Pliktverket
Det krävs samarbete för att resa ett tält 20.
Det krävs samarbete för att resa ett tält 20. Foto: Pliktverket
Att göra militärtjänst kan innebära många utmaningar. Foto: Pliktverket
Under helgen fick värnpliktiga från regementet agera gruppchefer. "Det här är en jättebra möjlighet att öva på sitt ledarskap", säger värnpliktige Lundborg. Foto: Pliktverket
Det krävs samarbete för att resa ett tält 20. Foto: Pliktverket

Drygt 90 ungdomar i åldrarna 15 till 23 år sitter i filmsalen på regementet och väntar spänt på att helgens aktiviteter ska börja. Övningsledare kapten Patric Andersson går igenom de praktiska detaljerna under helgen och vad deltagarna ska göra ifall något allvarligt skulle inträffa.
– Under helgen kommer ni att få testa att leva i ovisshet. Det är ibland vardagen inom Försvarsmakten – att inte veta vad som ska hända, säger Patric och ler.

Camo Challenge Camp och Testa Lumpen arrangeras gemensamt av Pliktverket och Försvarsmakten och är ett sätt låta deltagarna testa några dagar i det militära för att se ifall det skulle passa dem. Många av ungdomarna ser militärtjänsten som en tuff utmaning och en bra merit att ha i bagaget även i det civila.

Inför helgen har tolv värnpliktiga på regementet frivilligt anmält sig för att vara gruppchefer över deltagarna. Samtliga tolv har samma vecka avslutat sina utbildningskontroller och istället för att åka hem valt att vara kvar på regementet.
– Det här är en jättebra möjlighet att öva på sitt ledarskap, säger värnpliktige Lundborg, till helgen gruppchef men utbildas till vardags på tredje kompaniet.

Regnet hänger i luften när deltagarna under lördagen fått öva exercis, montera ihop en sjukvårdsbår, känna på olika vapen samt fordon och sprungit hinderbana. Pliktverkets ungdomsinformatörer var även på plats och informerade om varför Sverige har ett försvar och hur det går till under mönstring/antagningsprövning. På söndagen fick deltagarna montera ihop en Högantenn 2/K, sätta upp ett tält, lyssna på föreläsningar om internationell tjänst och även få tips på hur man tränar på bästa sätt för att komma i form inför mönstring och militärtjänst.

– Det har varit kul att testa så många olika delar av Försvarsmakten, som att se fordonen, bygga tält och hålla i vapnen, säger Jenny Holm, 17 år och Camo Challenge Camp-deltagare från Sala.
– Sen har vi haft jättebra och ärliga gruppchefer som förklarar hur lumpen går till, vilket är jättebra, säger hon med ett leende innan hon rusar vidare med sin grupp till nästa aktivitet – att träna inför lumpen.