Trafiksäkerheten i fokus

Trafiken i Kosovo är intensiv, ombytlig och oförutsägbar. Lägger man därtill att tempot på vägarna i Kosovo är högt inser man att risken för att råka ut för en trafikolycka är relativt stor. För att minimera risker och olyckor prioriteras olika förebyggande åtgärder av militärpolis och motorinstruktörer.

Nykterhetskontroller förekommer regelbundet under dygnets alla timmar. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Samverkan mellan finsk och svensk militärpolis vid hastighetskontroll.
Samverkan mellan finsk och svensk militärpolis vid hastighetskontroll. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Samverkan mellan finsk och svensk militärpolis vid hastighetskontroll. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten

I Pristinaområdet med ca 600 000 invånare anmäls cirka 6 500 trafikolyckor med 2 000 allvarligt skadade personer per år.  Jämför med hela Sverige som har cirka 18 500 olyckor och 2 800 allvarligt skadade.

För att få framföra ett militärt fordon krävs körkort samt ett förarbevis. Förarbeviset skall förnyas i olika intervaller beroende på fordonstyp för att säkerställa att förarna har godkänd kunskapsnivå. Därutöver informeras och tilläggsutbildas samtliga chaufförer lokalt för att minimera riskerna och öka trafiksäkerheten.

Även militärpoliserna jobbar preventiv med trafiksäkerhet genom att se, synas och kontrollera. Varje arbetspass har ett speciellt fokusområde som till exempel nykterhet, hastighet, visa närvaro eller annat direktiv från högre chef. Genom att ständigt synas genom patrullering eller kontroller på dygnets alla timmar och områdets alla platser skapas en säkrare trafikmiljö samt minimering olyckor.

Den svenska militärpolisen jobbar i den multinationella Stridsgrupp Center tillsammans med finländare, tjecker, irländare, slovaker. Vid insatser över hela Kosovo jobbar de ofta sida vid sida med militärpoliser från USA, Tyskland, Österrike eller någon av de andra nationerna som ingår i KFOR.

I vårt område har vi mycket få olyckor och den svenska kontingenten sköter sig mycket bra berättar militärpoliserna. Det har inte varit en enda olycka med personskada utan bara plåtskador som svenskarna har drabbats av. Kommunikationscentralen skickar regelbundet ut trafikinformation till samtliga enheter och grupper om trafikstockningar, olyckor eller andra hinder i trafiken.

Tips från MP för ökad trafiksäkerhet:

  • Tänk på att hålla längre avstånd än normalt så får du längre tid för att reagera, agera och undvika en olycka.
  • Stressa inte, åk i god tid och acceptera att du kan fastna i köer.
  • Håll hastigheten, en liten fartökning ger betydligt ökad risk och minimal tidsvinst.
  • Snart kommer kylan och tillsammans med fuktig väderlek eller nederbörd blir det glashalt på vägarna speciellt på tidiga morgnar.

Kör försiktigt och gör militärpolisen arbetslös!