Svenskar skadade under uppdrag i Afghanistan

Fem svenska soldater skadades och en lokalanställd afghansk tolk stupade när deras fordon i dag körde på en IED cirka 40 kilometer väster om Mazar-e-Sharif där svensk-finska Camp Northern Lights ligger.

Soldaterna färdades i en personterrängbil 6 (även kallad Galten) när de strax efter klockan 10 svensk tid körde på den hemmagjorda bomben (IED, Improvised Explosive Device).

Fyra av de  skadade fördes till det tyska fältsjukhuset på Isaf-basen Marmal med amerikansk helikopter och den femte transporterades dit med en sjukvårdspatria.

Två av de fem har allvarligare skador. De fem soldaterna har bland annat ådragit sig ben- och armbrott.  Försvarsmakten planerar att flyga hem de skadade så fort som möjligt.

Svenska läkare från Camp Northern Lights finns på plats vid det tyska fältsjukhuset som har hög standard.

Försvarsmakten har underrättat de skadade soldaternas anhöriga. De två allvarligt skadade är hemmahörande i Tornedalen och Luleå och är 22 respektive 30 år gamla. De övriga är en 23-åring från Motala, en 40-åring från Helsingborg och en 22-åring från Katrineholm.

Enheter ur det svenska skyttekompaniet patrullerade tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor i området som under en tid varit oroligt. Sedan april har det inträffat ett 30-tal attacker.