Snart kan de kalla sig spanare

Under veckan har pansarbataljonens spaningspluton övat på Lombens skjutfält norr om Kalix.  – Vi övar grunderna i spaningstjänst och från och med onsdag kväll genomför vi en utbildningskontroll på enskild nivå, berättar kapten Jonas Malmquist, insatsplutonchef.

Gustav Rosberg ger sig ut på en av många orienteringsmoment under spaningsplutonens utbildningskontroll på Lombens skjutfält. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
På skjutvallen genomfördes snabbskytte 15 meter med magasinsbyte, knästående 100 meter och liggande 250 meter.
På skjutvallen genomfördes snabbskytte 15 meter med magasinsbyte, knästående 100 meter och liggande 250 meter. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Det har gått ganska bra hittills men man är ovan med kylan, sa Jonas Viiri Warnberg och Robin Norgren.
– Det har gått ganska bra hittills men man är ovan med kylan, sa Jonas Viiri Warnberg och Robin Norgren. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
På skjutvallen genomfördes snabbskytte 15 meter med magasinsbyte, knästående 100 meter och liggande 250 meter. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Det har gått ganska bra hittills men man är ovan med kylan, sa Jonas Viiri Warnberg och Robin Norgren. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Övningen på Lombens skjutfält innebär som sagt grunderna i spaningstjänst. Orienteringsförmåga, fast spaning, sjukvårdstjänst och skarpskjutning är några av de moment som genomförts. På onsdagskvällen inleddes en så kallad utbildningskontroll på enskild nivå. Utbildningskontrollen innebär ett och ett halvt dygn i fält och har namnet ”Lynx”.
– Lynx är ett av delmålen i utbildningen och de som klarar övningen med godkänt resultat får utbildningstecknet som innebär att de får kalla sig spanare. Vi provar soldaternas fysiska prestationsförmåga och ser att de klarar sina uppgifter enskilt under mer krävande förhållanden, säger Jonas Malmquist.

Krävande natt

Och under onsdagskvällen och natten mot torsdag hade soldaterna satts på relativt tuffa fysiska prövningar. Dygnet inleddes med ett fälttest, två kilometers löpning med stridsutrustning. Under natten har sedan två mörkerorienteringar genomförts. Under tidig morgon var det dags för sjukvårdstjänst och ett kortare överlevnadsmoment.
– Det har varit ganska tufft men det har ändå gått ganska bra, det som är värst är kylan, man har helt enkelt inte vant sig med ännu, säger Jonas Viiri Warnberg och Robin Norgren.

Vilja, precision och uthållighet

Torsdagsförmiddagen fortsatte med ett stationssystem innehållande skarpskjutning, avståndsbedömning, sambandstjänst och handgranatskastning.
– Stationssystemet är det enda under utbildningskontrollen som genomförs i grupp av praktiska skäl, alla övriga moment sker enskilt och soldaterna får inte prata med varandra. Det är individens förmåga med våra ledord vilja, precision och uthållighet som står i fokus, fortsätter Jonas Malmquist.

Torsdagseftermiddagen inleddes med ytterligare en orientering, denna gång åtta kilometer i dagsljus, under kvällen och natten väntade mer fast spaning. Övningen Lynx avslutades på fredagsmorgonen med en snabbmarsch på två mil med stridsutrustning, det vill säga stridsväst och vapen.

Fler bilder från övningen.