Skadad svensk på väg till Sverige för vidare vård

Den fjärde och sista av de allvarligast skadade svenska soldaterna flygs nu hem till Sverige och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Soldaten beräknas landa vid 15-tiden tillsammans med den medicinska personal som finns ombord på flygplanet.

Den skadade soldatens medicinska tillstånd har under natten stabiliserats, mycket tack vare medicinsk utrustning som skickats från Tyskland till Isaf-fältsjukhuset på basen Marmal som ligger en mil öster om svensk-finska Camp Northern Lights. Tillståndet för den skadade soldaten är trots allt allvarligt.

– Vi är imponerade av det stöd det tyska fältsjukhuset lämnat för att ta hand om våra soldater. Vi hoppas nu att de får bästa möjliga vård hemma, säger överste Olof Granander, chef för FS 17.

Tidigare har tre svenska skadade soldater flugits från Afghanistan till Sverige och Akademiska sjukhuset. Tillståndet för dem är i nuläget stabilt.

Det var under onsdagen som de svenska soldaterna skadades i samband med att deras fordon utsattes för en IED (Improvised Explosive Device), en hemmagjord bomb.

En afghansk lokalanställd tolk stupade i explosionen som detonerade under den bakre delen av fordonet.

– Jag och de andra kamraterna i förbandet känner stort medlidande med tolkens och de sårade soldaternas anhöriga och vänner. Vi måste alla hjälpas åt och ta hand om varandra, säger överste Olof Granander.