Praktiskt samarbete

Gymnasieeleverna på Nordiskt flygteknikcentrum i Luleå grundutbildas, på helikoptrar och flygplan, till civila A-mekaniker. Nu erbjuds tvåorna och avgångsklassen praktik på F 21 och JAS 39 Gripen. – Förhoppningsvis innebär det att fler intresserar sig för flygteknikeryrket, säger flygingenjör Fredrik Holmbom.

- Jag ska kanske söka till aspirantutbildningen för att kunna bli flygtekniker, säger Anton Björnfot. Foto: Louise Levin
Arash Helali skruvar fast en lucka under JAS 39 Gripen.
Arash Helali skruvar fast en lucka under JAS 39 Gripen. Foto: Louise Levin
Arash Helali skruvar fast en lucka under JAS 39 Gripen. Foto: Louise Levin

Det började med ett brev till samtliga elever i avgångsklassen med information om vilka möjligheter de har att bli flygtekniker i flygvapnet. Nordiskt flygteknikcentrum, NFTC, har sina utbildningslokaler intill flygplatsen och närheten till flottiljen möjliggör ett samarbete.

Arash Helali och Anton Björnfot, båda från Luleå, är två av eleverna som under två veckor har praktiserat på 1:a flygunderhållskompaniet.

– Sedan jag var liten har jag varit intresserad av flygplan. Att få praktisera här känns bra, säger Arash.

Under överseende av flygtekniker Ingemar Enberg får eleverna hjälpa till med arbeten som ska utföras på flygplanen.

– De får hjälpa till med att skruva luckor och utföra enklare arbeten med flygplanet, säger Ingemar.

För att få arbeta med JAS 39 Gripen krävs det att det är en certifierad och utbildad tekniker som ansvarar för arbetet. Varje arbete genomförs noggrant efter en manual och signeras när det är klart av ansvarig flygtekniker.

Sven-Lennart Lind, lärare vid NFTC, berättar om samarbetet.

– Samarbetet fungerar bra. F 21 är positiva till att ordna praktikplatser för våra elever. Redan nästa vecka är det dags för nya elever att praktisera på F 21. Det är bra för båda parter, eleverna får god insyn i hur flygteknikerna arbetar och flottiljen får möjlighet att visa upp sig som arbetsgivare.