Överraskande höjdare

På ledningskompaniets schema för dagen fanns bara ett ord, ”överraskning”. – Alla snackade om det på logementet igår kväll, berättar Simone Bäckström. Men ingen var ens nära att gissa rätt. Vem kunde tro att vi skulle göra det här?

Härlig känsla, tyckte Aron Hvass. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Ahmed Eren firar sig ner för repet.
Ahmed Eren firar sig ner för repet. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Nervös väntan uppe i silon.
Nervös väntan uppe i silon. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Ahmed Eren firar sig ner för repet. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Nervös väntan uppe i silon. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Ett rep hänger ner från toppen av en 30 meter hög silo i Halmstads hamn. Det är dags för värnpliktige Ahmet Eren att kliva över kanten och fira sig hela vägen ner i repet. Efter bara några sekunder är han på fast mark igen, men med ett minne som han inte kommer att glömma lika fort.
– Kanten var otäck och det var lite jobbigt att man snurrade hela tiden, men det var också riktigt roligt, sa Ahmet Eren.

Uppe i silon väntar fler på samma upplevelse. Stämningen där är mer dämpad än i det glada gänget på marken. Det ser högt ut från marken, men från andra hållet blir höjden ännu påtagligare. Näst på tur står Aron Hvass. Innan han kliver över kanten får han de sista instruktionerna av Olof Söderblom, militär firningsinstruktör, som till vardags arbetar vid Ledningsregementet i Enköping.
– Det går bra det här, soldaterna är modiga och fokuserade på uppgiften, sa Olof Söderblom efter att Aron Hvass snurrande försvunnit ner längs repet.
– Det var spännande och väldigt kul att få testa på. Det är inget man hade fått göra någon annanstans, sa Aron Hvass efteråt.
– Det värsta var nog att väntan där uppe, fortsatte han. Och att kliva över kanten kändes inte helt rätt, men när jag väl hängde i repet var det bara härligt!
– Alla som kommer ner har ett brett leende på läpparna, konstaterade Simone Bäckström när låten ”I Belive I Can Fly” började ljuda från en kamrat, 20 meter över upp i luften.

– Syftet med övningen är framförallt att man ska övervinna sin rädsla och komma ner med ett stärkt självförtroende, förklarade kompanichefen Jan Thorsson.