Medevac-helikoptrar tog drygt två timmar

Det tog två timmar och tre minuter innan de fyra skadade svenskarna lyftes med helikopter från attentatsplatsen 40 kilometer väster om Mazar-e-Sharif på torsdagen.

En amerikansk sjuktransporthelikopter landar för att lasta ombord de skadade svenska soldaterna. Foto: Försvarsmakten

De helikoptrar som slutligen hämtade de svenska skadade var baserade på flygbasen Marmal, utanför Mazar-e-Sharif. De var inte i beredskap då attentatet skedde.

Larmet om bomben mot det svenska fordonet kom 13.37, lokal tid. Två minuter senare, 13.39 begärdes hjälp från helikoptrar att lyfta ut de skadade.

Ambulanshelikoptrar var under torsdagen stationerade i Kunduz. Därifrån är den beräknade flygtiden till attentatsplatsen en timme och tio minuter.

Begäran om hjälp kvitterades. Men när tiden gick och det visade sig att ambulanshelikoptrarna inte var på väg söktes andra lösningar. Varför de inte styrde mot området där attacken skett ska utredas av Isaf.

Helikoptrarna vid Marmal aktiverades och hade att flyga i 25 minuter innan de skadade svenskarna kunde lastas ombord vilket skedde 15.42 lokal tid.

Helikoptrar är en bristvara bland de bidragande Isaf-trupperna. Chefen för Isaf har uppmanat nationerna att bidra med fler.

I det norra området av Afghanistan där Sveriges ansvarsområde ligger bidrar Tyskland, USA och Norge med ambulanshelikoptrar.