Lugnt val i Kosovo

Kosovo gick till valurnorna i söndags för att rösta i kommunal och borgmästarval. Det är det första valet sedan Kosovos självständighetsförklaring. Valprocessen genomfördes lugnt och valdeltagandet var högre än valet 2007 vilket enligt många tycks vara ett bevis på att Kosovo tagit ytterligare ett viktigt steg i sin utvecklingsprocess.

De svenska soldaterna patrullerar och samtalar med lokalbefolkningen i området. Arkivbild Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera

1,5 miljon röstberättigade hade möjligheten att välja bland över 70 partier, organisationer och oberoende kandidater i kommunalvalet samt över 200 borgmästarkandidater meddelar Kosovo Central Election Commission, CEC. Valdeltagande i för hela Kosovo var cirka 45 procent och för den Serbiska klaven Gracanica var det cirka 24 procent enligt tillgängliga rapporter. Bägge noteringarna anses som höga av internationella valobservatörer. Valet har övervakats av mer än 20 000 nationella och internationella valobservatörer vilket är högt jämfört med antalet röstberättigade.

Enligt våra egna observationer i området kring Pristina och Gracanica genomfördes valet på samma lugna sätt som övriga rapporter visar från andra valdistrikt över Kosovo. Valet hade folkliga förtecken och man gick ofta familjevis till vallokalerna. Själva röstningen gick snabbt och effektivt till väga men många dröjde sig kvar utanför vallokalerna för att få sig en trevlig pratstund med grannar och bekanta.

Media rapporterar i positiva ordalag om ordningen under valdagen och skrivet att Kosovo Police, KP har gjort ett bra jobb. Protester och aktiviteter som förekommit före valet mot några kandidater har inte burit frukt. Någon enstaka missnöjesyttring förekom under valdagen men klingade snabbt av under sansade former.

Ett officiellt valresultat förväntas inom de närmaste 14 dagarna. Under tiden kommer det att göras många bedömningar och analyser kring valet och det prognostiserade resultatet.

Fram till dess fortsätter den svenska kontingenten att lösa uppgifter enligt tidigare order.
– Vi har löst ställda uppgifter på ett bra sätt före valet och fortsätter nu enligt tidigare lagd plan med patruller i vårt område. Patruller för att bygga vidare på goda relationer och uppdatera oss om dagsläget i området säger den svenska kontingentschefen Torkel Nordwall.