Gripen User Group är ett samarbete mellan de länder som har Gripenplan, det vill säga Sverige, Ungern, Tjeckien och Sydafrika. Nu är även Thailand är på väg in i samarbetet. Under tisdagen till fredagen pågick virtuella strider mellan svenskar, ungrare och tjecker. Man samövade nämligen på Flygvapnets luftstridssimuleringscenter (FLSC) i Kista. Där har totalförsvarets forskningsinstitut FOI en imponerande anläggning för att öva taktisk luftstrid.
– Här kan vi gemensamt utveckla vårt taktiska kunnande, säger major Peter Wiklund från F 21 som var en av värdarna för övningen.
Anläggningen består grovt uttryckt av åtta ihopkopplade avancerade flygsimulatorer med stora sfär-formade bildskärmar som ger illusionen av att man ser horisonten omkring sig. Simulatorerna har stridsfunktioner som i ett riktigt Gripenplan, men utan nödsystem. I lokalen finns dessutom en stor bildduk, med fåtöljer där man kan sitta och se alla planen på en gång ur ett ovanförperspektiv, och lyssna på kommunikationen mellan piloter och flygledare i headset.
– De här simulatorerna är inte till för att lära folk att flyga, här tränas bara strid, taktik och planering, säger flygstridsledare Niclas Lagerbäck, som fungerar som kontaktperson på FLSC.
Piloterna får sina uppdrag tilldelade och några utses till fienden. De får planera uppdragen, lägga upp taktiken och genomföra flygpassen. Efteråt spelas stridsscenariot upp på bildduken så att piloterna får återuppleva striderna och utvärdera vad som gick bra och vad som kan förbättras.
– Gripensystemen kan ta in och presentera stora mängder information. Här får piloterna öva sig på att hantera och sortera all denna information i en säker miljö, säger Niclas Lagerbäck.
Simulatorerna kan även programmeras om så att Gripenplanen ställs mot utländska flygplan om man så vill. Och det är lika lätt att byta beväpningen.
– Det är så klart en väldig besparing jämfört med att göra det här på riktigt. Här hinner varje pilot träna strid i stora förband utan inblandning av annan flygtrafik under elva flygpass på en vecka, något som annars endast kan ske under särskilda flygövningar med stora avlysta flygövningsområden. Plus att de kan skjuta hur mycket ammunition och robotar de vill utan att det kostar en krona, säger Peter Wiklund.