Kriminella gripna då svenskar skadades

I går kväll avslutades en större operation som de afghanska säkerhetsstyrkorna genomfört med stöd av den svensk-finska styrkan. Operationen har gett goda resultat – kriminella upprorsmän har gripits och vapen och sprängmedel har tagits i beslag. Samtidigt fick operationen en tragisk start för Afghanistanstyrkans del den 11 november då en lokalanställd afghansk tolk stupade och fyra svenska soldater skadades allvarligt.

Afghanska säkerhetsstyrkor grupperar sig inför en insats mot kriminella i en by några mil ifrån Mazar-e-Sharif. Arkivbild. Foto: Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Svenska enheter samlas i området för operationen som avslutades igår kväll.
Svenska enheter samlas i området för operationen som avslutades igår kväll. Foto: Fredrik Östman/Försvarsmakten
En RG32, eller populärt kallad Galt, under patrullering.
En RG32, eller populärt kallad Galt, under patrullering. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Isaf-helikoptrar hämtar de skadade svenskarna och för dem till fältsjukhuset på den tyska basen Marmal.
Isaf-helikoptrar hämtar de skadade svenskarna och för dem till fältsjukhuset på den tyska basen Marmal. Foto: Försvarsmakten
Svenska enheter samlas i området för operationen som avslutades igår kväll. Foto: Fredrik Östman/Försvarsmakten
En RG32, eller populärt kallad Galt, under patrullering. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Isaf-helikoptrar hämtar de skadade svenskarna och för dem till fältsjukhuset på den tyska basen Marmal. Foto: Försvarsmakten

Operationen startade i onsdags i ett område som heter Chemtal som ligger 35 – 40 kilometer väster om Mazar-e-Sharif där den svensk-finska huvudbasen Camp Northern Lights finns.

Målet var att de afghanska säkerhetsstyrkorna, i det här fallet afghanska armén, polisen, säkerhetspolisen och - gränspolisen, med stöd av svensk-finska och andra ISAF-enheter skulle söka och arrestera misstänkta upprorsmän i några byar som ligger i området.

Mer än 500 man från de afghanska säkerhetsstyrkorna och ett 60-tal svenska och finska soldater har tillsammans med soldater från andra ISAF-nationer deltagit i insatsen.

De afghanska styrkorna har gripit 12 upprorsmän, varav minst en är misstänkt för tidigare dåd mot svensk-finska ISAF-trupper. Dessutom har afghansk polis beslagtagit vapen, ammunition och sprängmedel och även polisutrustning som tidigare stulits av upprorsmännen.

Under operationen har det förekommit strider mellan de afghanska säkerhetsstyrkorna och upprorsmännen, och minst en av upprorsmännen har dödats och åtminstone en av de omhändertagna är skadad och har förts till sjukhus för vård.

Det svenska IEDD-teamet (Improvised Explosive Device Disposal) som är experter på att oskadliggöra hemmagjorda bomber, har funnit och desarmerat en handfull sådana. Samtidigt har ett antal hemmagjorda bomber detonerat. I ett par fall har de drabbat de afghanska säkerhetsstyrkorna men enligt uppgift endast gett materiella skador.

I onsdags – på operationens första dag – detonerade en hemmagjord bomb under en svensk Personterrängbil 6. Soldaternas uppgift var att understödja den afghanska armén att ta sig till en plats från vilken de skulle styra arbetet med att söka och gripa upprorsmän.

En lokalanställd tolk som satt i den bakre delen av vagnen på den sida bomben briserade stupade i explosionen. De fyra svenska soldaterna skadades allvarligt.

Den hemmagjorda bomben som detonerade under det svenska fordonet utlöstes av en tryckplatta som i sin tur styrde den hemmagjorda bomben.

Svensk militärpolis på plats sköter utredning av händelser kring operationen och explosionen som orsakade dödsfallet och personskadorna.