Jägare redo för insats

Under hösten har en pluton med anställda soldater ur Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur utbildats för att ingå i skyttekompaniet i den Afghanistanstyrka som i slutet av november roterar ner till insatsområdet runt Mazar-e-Sharif.

Jägarsoldater redo för skarpt uppdrag. Foto: Daniel Widmark
Fordonsutbildningen har varit omfattande och varierande med mycket körning i svåra terrängavsnitt.
Fordonsutbildningen har varit omfattande och varierande med mycket körning i svåra terrängavsnitt. Foto: Daniel Widmark
En av soldaterna i skytteplutonen på förarplats under bildningen på Pansarterrängbil 203.
En av soldaterna i skytteplutonen på förarplats under bildningen på Pansarterrängbil 203. Foto: Daniel Widmark
Fordonsutbildningen har varit omfattande och varierande med mycket körning i svåra terrängavsnitt. Foto: Daniel Widmark
En av soldaterna i skytteplutonen på förarplats under bildningen på Pansarterrängbil 203. Foto: Daniel Widmark

Utbildningen inleddes den 3 augusti för vagnsbesättningarna som direkt startade med utbildning på Pansarterrängbil 203.

Plutonen består av 29 personer där majoriteten är från den senaste värnpliktskullen av jägarsoldater från Arvidsjaur. Utbildningen har varit varierande med allt från enskild soldats strid till ett omfattande plutonsskede med verklighetstrogna uppdrag i och runt området kring Försvarsmaktens internationella centrum i Kungsängen.
– Dessutom har vi genomfört skarpskjutningar på Gotland med understöd av så kallad Close Air Support, CAS. Totalt har plutonen under hösten genomgått 15 veckors utbildning specifikt för uppdraget, berättar kapten Håkan Jorsell, plutonchef.

Hur har den senaste tidens händelser påverkat er inför uppdraget?
– Vi tycker självklart att det som hänt är mycket tråkigt. Våra tankar går givetvis till de skadade och deras familjer, men nu vill vi komma iväg och göra en insats. Vi är ett mycket sammansvetsat gäng som litar på varandra och känner att vi kan göra skillnad där nere, säger Daniel Widmark, sergeant på plutonen.

Soldaterna inleder sin rotation ner till insatsområdet tisdagen den 24 november och hela plutonen ska vara på plats i Afghanistan i början av december.